Kada roditelji koriste strah i autoritet u roditeljstvu kako bi prisilili svoju djecu da udovolje njihovim zahtjevima, nazivaju se roditeljima tigrovima. Ovaj izraz prihvaćen je zahvaljujući knjizi Amy Chua, "Battle Hymn of the Tiger Mom" gdje opisuje roditeljstvo tigra kao autoritarnu metodu koja se obično koristi u kineskoj kulturi. 

Ova metoda temelji se na azijskim vrijednostima neovisnosti i naglašava stvaranje predanog odnosa između roditelja i djece. U stilu roditeljstva tigra, roditelji očekuju od svoje djece da zadovolje njihove akademske potrebe i često se oslanjaju na oštre metode kako bi ih usmjerili prema njihovim ciljevima. Tigrice mame i tate čvrsto vjeruju da su potrebne stroge mjere kako bi njihova djeca bila jaka, samouvjerena, uspješna i spremna za budućnost.

Kako se roditeljstvo tigra razlikuje od ostalih stilova roditeljstva?

Roditeljstvo tigra proizlazi iz autoritarnog roditeljstva, ali nije sasvim isto. Kao i kod autoritarnog roditeljstva, tigrovo roditeljstvo uključuje poštivanje strogih pravila i propisa i postavljanje visokih očekivanja od djece, ali također uključuje određenu razinu pozitivnog roditeljstva. Stoga se i roditelji tigrovi jako trude zaštititi svoju djecu od prepreka i pružiti im toplinu i podršku. Dakle, roditeljstvo tigra uključuje i kontrolu i ljubav.

Znakovi da ste roditelj tigar

Ovo je nekoliko primjera roditeljstva tigra:

 • Djeci više ne dopuštate da se druže s prijateljima ili prespavaju.
 • Očekujete da vaša djeca dobiju samo najbolje ocjene; stroge kazne često su uključene ako ne uspiju.
 • Više vam je stalo do vaših standarda nego do njihove ljubavi prema igri i želite da budu najbolji u svemu što rade.
 • Više vam je stalo do toga što postižu nego do toga kako to postižu i cijenite svoje samopoštovanje više od njihovih sposobnosti.
 • Vaše se dijete boji reći vam stvari jer se boji da biste ga mogli ukoriti ako vam se ideja ili situacija ne sviđaju.
 • Ne vjeruješ im u većini stvari, pa ih podsjećaš i zapovijedaš im.
 • Više se oslanjate na poštivanje pravila i propisa nego na to da usrećite svoju djecu. Uvijek osjećate da se pravila ne smiju kršiti ni pod koju cijenu.
 • Vaša djeca slijede krutu rutinu više kućnih poslova, a manje igre; ne pozivaju svoje prijatelje jer se boje vaše autoritativne prirode.

tata viče na sina
Shutterstock 

Prednosti roditeljstva tigrova

Iako se roditeljstvo tigra može činiti strogim i pomalo oštrim prema djeci, istraživači su otkrili potencijalne prednosti roditeljstva tigra. Neki učinci su pozitivni i uključuju:

 • Pravila odgoja tigra potiču samodisciplinu kod djece. Slijedeći stalna pravila i naredbe, djeca su sklona shvatiti važnost discipliniranog života i usaditi samodisciplinu.
 • Iako postoji stalan strah od kazne, djeca otkrivaju svoje prave potencijale i uče biti najbolja kako bi uspjela.
 • Roditelji tigrovi oblikuju svoju djecu da budu odgovorna i time poboljšavaju njihovu radnu etiku.
 • Roditelji tigrovi nastoje oblikovati svoju djecu u sretne, uspješne i dobro prilagođene odrasle osobe, čineći ih usmjerenima na ciljeve i usredotočenima.
 • Njihov bi se akademski uspjeh mogao poboljšati zbog kombiniranog fokusa roditelja i djeteta.
 • Zbog svoje jedinstvene usmjerenosti na uspjeh, stroge radne etike i ustrajnosti, djeca roditelja tigrova postaju financijski neovisna i samostalna.

Nedostaci roditeljstva tigrova

Iako roditelji uvijek žele najbolje za svoju djecu, roditeljstvo tigra ima neke nedostatke koje morate imati na umu:

 • Budući da roditelji vjeruju u postavljanje visokih očekivanja od svoje djece, djeca se osjećaju preopterećeno i pod pritiskom.
 • Djeca se uvijek boje pogriješiti, a majka ili otac tigrica mogu ih oštro kazniti.
 • Život u stalnom strahu kod takve djece može izazvati tjeskobu i depresiju.
 • Strah i perfekcionizam koče dječji razvoj.
 • U roditeljstvu tigra, djeca uvijek žive pod stalnim vodstvom svojih roditelja. To ih može učiniti ovisnijima o drugima i razviti slabe vještine suočavanja.
 • Roditeljstvo tigra ponekad rezultira negativnim kognitivnim, emocionalnim i društvenim razvojem.
 • Pravila odgoja tigra sprječavaju dječju kreativnost i rast govoreći im da se strogo pridržavaju pravila i propisa.

Što istraživanja govore o učincima roditeljstva tigra na djecu?

Istraživanja pokazuju da roditeljstvo tigra nije najbolji stil roditeljstva. Studija o 444 kinesko-američke obitelji zaključila je da se tipovi roditeljstva mogu podijeliti u četiri kategorije na temelju osam osobina - četiri pozitivne i četiri negativne. Dok se pozitivne osobine odnose na ljubav, toplinu itd., negativne se osobine odnose na strah i pritisak potreban da ih se motivira.

Metoda roditeljstva s tigrom postigla je visoku ocjenu za svih osam osobina, dok je roditeljstvo uz podršku postiglo visoke ocjene samo za pozitivne osobine. Utvrđeno je da većina roditelja pruža podršku, izazivajući stereotip da su azijsko-američki roditelji uglavnom roditelji tigrova.

Iako roditeljstvo tigra može imati svojih prednosti i nedostataka, smatra se da to nije dobra metoda odgoja djece. Istraživanje zaključuje da najbolji način roditeljstva nije roditeljstvo tigra, već roditeljstvo koje pruža podršku. Pomaže djeci da postanu društvenija i samopouzdanija. Vjerojatnije je da će se djeca s roditeljima koji im pružaju podršku oporaviti od neuspjeha nego djeca koju su odgojili roditelji tigrovi.

Izvor: Yumama