Blagdani su vrijeme kad provodimo najviše vremena s obitelji, a to je posebno važno za roditelje i djecu. Psiholozi objašnjavaju kako su čak i naizgled najjednostavnije stvari koje roditelji rade s djecom zapravo uspomene iz djetinjstva kojih će se mališani kasnije najradije sjećati.

1. Obiteljska tradicija

Bilo da se radi o zajedničkoj pripremi kolača i keksića za Božić, Uskrs, putovanju ili čestim izletima u prirodu, obiteljska tradicija omogućit će djetetu da jednog dana zapamti sve lijepe uspomene vezane za te trenutke.

2. Zajednički obroci

Dok vrijeme zajedničke večere ili ručka može biti stresno kada su djeca još mala i nemirna, s vremenom će ovi trenuci postati nešto što će pamtiti u budućnosti. Naime, psiholozi objašnjavaju da zajedničko sjedenje za stolom i dijeljenje obroka, čak i ako se to događa samo vikendom, postaju neke od najdražih uspomena djece iz djetinjstva. To je vrijeme koje mogu provesti s roditeljima, bez telefona, televizije i drugih ometanja.

5 stvari koje će djeca zauvijek pamtiti od roditelja i iz djetinjstva
Shutterstock 

3. Priče za laku noć

Istraživanja pokazuju da čitanje priča prije spavanja pridonosi bliskosti između djeteta i roditelja. Osobito je vrijeme na kraju dana prije nego što naš mališan zaspi odličan način za povezivanje, ali i nešto čega se dijete najčešće sjeća iz djetinjstva.

4. Maženje

Ako se osvrnete na svoje djetinjstvo i osjetite ljubav i sreću, velike su šanse da je ono bilo ispunjeno ljubavlju vaših roditelja. Naime, maženje i zagrljaji nisu samo simbol ljubavi, već i podrške i zaštite. Psiholozi savjetuju da svoju djecu mazimo što češće jer će se tada osjećati sigurno, voljeno i cijenjeno, a i sami će jednog dana postati roditelji pune ljubavi.

5 stvari koje će djeca zauvijek pamtiti od roditelja i iz djetinjstva
Shutterstock Poznati psiholog tvrdi da sretna obitelj posjeduje ovih 5 faktora

5. Slušanje djeteta

Iako često znamo reći djetetu da trenutno nemamo vremena ili da smo zauzeti određenim obavezama, ako obratimo pažnju na njega kada znamo da treba, psiholozi nas uvjeravaju da možemo biti sigurni kako će se kasnije u životu sjetiti da su njegovi roditelji uvijek bili tu za njega. Isto tako, ponekad nas djeca prekidaju jer žele privući našu pažnju, a ne zato što uvijek žele nešto od nas ili imaju nešto posebno za reći.