Emocionalno zlostavljanje kojem je osoba izložena u djetinjstvu može ostaviti ožiljke do kraja njegovog života. Ovo je šest znakova da su vas roditelji nesvjesno emocionalno zlostavljali.

1. Želite nezdravu vezu
Što je zajedničko svim vašim vezama? Kako se vaši partneri odnose prema vama? Ako ste ranije primijetili ili sada primjećujete znakove emocionalnog zlostavljanja, onda ste vjerovatno odrasli u obitelji emocionalno nasilnih roditelja.

2. Imate nisko samopoštovanje
Nisko samopoštovanje je jedan od prvih znakova odrastanja s emocionalno nasilnim roditeljima. Iako to nije jedini razlog, on je jedan od najčešćih.


3. Držite svoje emocije pod kontrolom
Ljudski mozak se s nasiljem nosi na različite načine. Jedan od njih je da se zatvorite u sebe i potisnete bol, osobito ako vam neprestano govore da su vaše emocije manifestacija vaše slabosti.


4. Žudite za pažnjom
Emocionalno zlostavljanje negativno utječe na samopoštovanje pa se ponekad osoba pretvara u nekoga tko očajno žudi za pažnjom i priznanjem. Naime, traži pažnja koju nije dobila kao dijete.

5. Što god napravite, nije vam dovoljno dobro
Osjećate da sve što radite nije dovoljno dobro (na primjer, vaš projekt je bio užasan, vaš nastup je bio noćna mora ili ste bili loš partner u vezi). Roditelji emocionalni zlostavljači često tjeraju dijete da napreduje i nikada ne iskazuju svoju ljubav i naklonost, ma koliko ono bilo uspješno. Sve što dijete radi nikad nije dovoljno.

6. Nametnuti osjećaj krivnje
Primjerice, kada se dijete tijekom adolescencije počne distancirati od roditelja, oni njegovo ponašanje mogu nazvati sebičnim i natjerati ga da se osjeća krivim što ih je napustilo. Druga varijanta destruktivnog ponašanja roditelja je kada se sve njihove akcije zasnivaju isključivo na ostvarivanju vlastitih interesa, pri čemu dolazi do stalnog i kontinuiranog emocionalnog potiskivanja njihove djece.

shutterstock_173523611.jpg
Shutterstock Roditelji emocionalni zlostavljači nikada ne iskazuju svoju ljubav i naklonost

Izvor: Stil.rs