Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Google translate' za bebe: 11 razloga zašto vaš 'klupko' plače i savjeti kako smiriti situaciju

Bebe svakoga dana provedu u suzama od jednog do tri sata. Zašto? Zato što je to bebin jedini način da vam da do znanja da je gladna, da je nešto boli, da joj se spava

 beba plače
Ne postoji Google Translate opcija koja bi roditeljima pomogla da dešifriraju što im pokušava reći beba koja plače, no ipak neke su stvari poznate.

Ako držite bebu koja plače, velika je vjerojatnost da vam ona pokušava reći da joj nešto treba.

'Evolucijski gledano, potomci sisavaca plaču kako bi svojim roditeljima signalizirali da im hitno treba njihova pažnja', rekla je dr. Darcia Narvaez, profesorica psihologije na Sveučilištu Notre Dame.

Ovo je 11 najčešćih razloga zašto bebe plaču:

1. Glad S razlogom se kaže 'kad si gladan, nisi svoj'. Svaki je čovjek neraspoložen kad je gladan. To posebno vrijedi za bebe koje, ako već neko duže vrijeme nisu jele, mogu početi vrištati.

'Plač je kasni znak gladi', kaže pedijatar dr. Paul Horowitz. Roditeljima savjetuje da, kako bi spriječili dječji plač zbog gladi, potraže rane znakove gladi kao što su nemir, oblizivanje usana, sisanje ruku ili okretanje glave u potrazi za dojkom ili bočicom.

2. Pospanost Vi možete zaspati čim legnete, ali to ne mora vrijediti i za vašu bebu. Spavanje je, kao i sve ostalo, naučena vještina. 'Novorođenčad do četvrtog mjeseca života nema utvrđeni ritam sna', upozorila je Kim West, savjetnica za dječje spavanje, poznata i kao The Sleep Lady. Dodala je kako beba koja plače nije sposobna smiriti se sama pa joj roditelji moraju pomoći da to nauči.

To je, kažu stručnjaci, najčešće metoda pokušaja i pogrešaka. Morate otkriti što najbolje pomaže vašoj pospanoj bebi da se smiri. Dobra je metoda čvrsto zamatanje. To će pomoći vašem djetetu da se osjeća ugodno i udobno. Neke bebe dobro reagiraju na ljuljanje, zvuk uspavanke ili čak zujanje usisivača.

Ako beba plače noću i često se budi, mnogi roditelji odluče skratiti dnevni san. Vjeruju da će, ako skrate popodnevni odmor, pomoći djetetu da noću bolje spava. No to nije istina. Kad se dijete premori, njegovo tijelo proizvodi hormone koji će mu dati dodatnu energiju, a što će mu dodatno otežati da zaspi.

Iz tog razloga pedijatar Paul Horowitz savjetuje da bebu stavite spavati čim vidite da je umorna, čak i ako to nije njezino uobičajeno vrijeme za spavanje. 'Pospanim bebama treba dopustiti da spavaju', tvrdi Horowitz.

3. Prljava pelena Neke bebe mogu provesti sate u mokroj ili prljavoj peleni a da ih to ne smeta. Druge plaču čim im je pelena prljava duže od sekunde. (Možemo li ih uistinu kriviti?) Bilo kako bilo, ovaj razlog možete jednostavno riješiti. Odvojite malo vremena i otvorite pelenu ili pomirišite bebinu stražnjicu. Mogu vam pomoći i pelene s indikatorom vlažnosti. Tako ne morate svlačiti dijete svaki put kada želite istražiti plače li vaša beba zbog mokre pelene.  prlava pelena 4. Treba podrignuti Ako vaša beba plače nakon što ste je nahranili, to je znak da mora podrignuti. Ne zaboravite, postoje i druge situacije u kojima bi podrigivanje riješilo sve bebine muke.

'Svima je normalno podići dijete da podrigne odmah nakon jela, no mnoge bebe trebaju podrignuti nakon što su, primjerice, sisale dudu varalicu, pa čak i nakon što su plakale', upozorava Horowitz te dodaje kako navedene aktivnosti mogu rezultirati gutanjem zraka.

'Kada vaša beba neobjašnjivo plače, potapšajte je po leđima. Postoji nekoliko tehnika kako pomoći bebi da podrigne. Ja svoju bebu držim preko lijevog ramena, pazeći da njezina lijeva ruka visi preko mog ramena. Zatim je trljam po leđima u krugovima, počevši od kuka prema gore. Obično nakon dva ili tri pokušaja podrigne', savjetovala je jedna mama.

5. Problemi s trbuščićem 'Ako se vaša beba dok plače izvija ili lupa nogicama, to je znak da je puna plinova', kaže Preeti Parikh, pedijatar iz New Yorka. Dobra je vijest da joj lako možete pomoći.

'Držite bebu na lijevom boku ili potrbuške, na taj ćete joj način olakšati probavne probleme. Ako sumnjate na vjetrove, bebu primite za noge i s njima biciklirajte. Možete i gurnuti bebine noge do prsa kako biste joj olakšali ispuštanje plinova', rekao je Parikh.

6. Nicanje zubića

Bebi zubići mogu početi nicati već s četiri mjeseca starosti. Za bebu to može biti jako bolno pa nije ništa čudno da vas na bol koju osjeća upozori suzama. Ostali znakovi izbijanja zubića su kad beba pretjerano slini ili grize sve što joj je nadohvat ruke.

'Sisanje dude varalice, palca ili drugih prstiju može umiriti bebu', kaže Parikh koji savjetuje da bebi dok plače napravite masažu desni. Možete joj dati i igračku za masažu desni koju ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Nekad može pomoći i običan pamučni podbradak.

7. Previše događanja Svi se mi nekad osjećamo preopterećeni, pa i bebe. One uče iz onoga što se događa oko njih, ali ponekad im je teško sve procesuirati, posebice kada su okružene s puno ljudi, a svi ih žele držati i nositi, ili kada ih vodite u trgovinu. Zapamtite: vaša se beba još uvijek navikava na gužvu oko sebe pa plač može biti bebin način da kaže: 'Dosta mi je!'

Opet, nije dobro ni kada svoju bebu previše štitite. 'Stimulacija je dobra stvar, a najbolja vrsta stimulacije za bebu je jedan na jedan s voljenom osobom',  rekao je Horowitz.

8. Manjak pažnje Ako je beba sita, čista i zadovoljna, ali unatoč svemu plače, to je znak da želi da je uzmete u naručje.

'Bebe često plaču jer ih stalno ne držite i ne ljuljate pa se osjećaju usamljeno. To im je potrebno dok prolaze kroz period brzog razvoja', kaže Narvaez te dodaje kako bebama treba pristupati empatično kako bi naučile biti mirne, umjesto da su uznemirene ili ljute.

9. Bolest Nitko ne voli biti bolestan, a to se odnosi i na bebe. Ako se vaše novorođenče osjeća loše, vjerojatno će plakati češće nego inače. 'Većina roditelja zna prepoznati kako zvuči uobičajeni bebin plač pa, ako beba ne prestaje plakati ili plače jače i duže nego obično, to bi mogao biti znak bolesti', rekao je Charles.

Roditeljima savjetuje da potraže i druge simptome bolesti, poput povišene tjelesne temperature, povraćanja ili ako beba sporo reagira ili je neutješna. U takvim je situacijama najbolje potražiti pomoć i savjet pedijatra.

10. Nešto neprimjetno

Kad nam zapne trepavica u oku, ili nam se kosa omota oko nožnog prsta, ili nas žulja etiketa na odjeći, mi odrasli sve navedeno vrlo jednostavno možemo ukloniti. No dijete, koje ne može pričati, u takvim situacijama ima samo jedan način da nam javi da ga nešto smeta, a to  je – pogađate – plakanjem. Ovakve situacije nisu rijetke i trebalo bi ih provjeriti kad nam se čini da beba plače bez razloga. Čak i preuska cipela može prouzročiti nelagodu, zato upotrijebite svoje najbolje vještine otkrivanja misterija.

11. Kolike Posljednje na popisu, ali ne i najmanje važno – kolike. Kolike definiramo kao stanje u kojem inače zdravo dojenče plače više od tri sata dnevno, više od tri dana u tjednu, više od tri tjedna zaredom. Bebe koje muče kolike pretjerano plaču, teže ih je utješiti i poremećen im je san, što vas i partnera dovodi do ludila. Važno je zapamtiti da su kolike obično prilično kratkotrajne. I drugo, one nisu znak da vi nešto radite krivo. Često je to samo bebin način suočavanja sa životom.  dudanje

Kako smiriti uplakanu bebu? Najbolji način da umirite bebu koja plače je da otkrijete zašto plače, tako da možete brzo odgovoriti na njezine potrebe. Kad ne znaju što uzrokuje suze, roditelji iskušavaju hrpu različitih tehnika smirivanja, propuštajući pritom priliku da riješe stvarni problem pa dječji plač eskalira. Ako vaša beba, nakon što ste provjerili sve od navedenog i dalje plače, pedijatar Harvey Karp u knjizi 'Najsretnija beba u ulici' savjetuje da isprobate  tzv. '5 S' tehniku umirivanja. Evo kako ćete natjerati bebu da prestane plakati koristeći njegove savjete:

  • Povijte bebu. One vole biti umotane. To im pruža osjećaj sigurnosti i podsjeća ih na njihove dane u maternici. Prvi korak za smirivanje djeteta koje plače je da ga zamotate u nešto što mu je pripijeno uz tijelo, ali opet ne smije biti pretijesno.
  • Položite bebu na bok ili trbuh. Držite je preko ruke položenu na bok ili trbuh. Oba su položaja ugodna i mogu pomoći u rješavanju problema s plinovima i ostalim trbušnim problemima.
  • Lagano ušutkajte. Djetetu na uho lagano govorite 'ššššš'. Njima je taj zvuk sličan zvukovima koje su čuli u maternici. Ne bojte se pojačati glasnoću 'šššššš' kad beba plače.
  • Ljuljajte bebu. Pokušajte ljuljati bebu kako bi se smirila. Bebe su naviknute na tu vrstu pokreta još od vremena koje su provele u maminu trbuhu.
  • Sisanje. Prema Karpu, puno se nervoznih beba može opusti kad im date nešto da sišu. Pokušajte dojiti ili koristiti dudu varalicu kad se beba počne malo smirivati.

Kada pustiti bebu da se isplače? Svakom je roditelju teško čuti dijete da plače pa instinktivno želi prekinuti njegove suze. No zna li se kada je najbolje pustiti dijete da se isplače? Na to pitanje nema jednoznačnog odgovora. Poznato je da bebe mogu puno plakati, ali s obzirom na to da im je to primarni oblik komunikacije, to nije iznenađujuće. 'Bebe moraju naučiti savladati životni ritam izvan maternice i u tome im treba vaša pomoć – kroz utjehu, ljuljanje i smirivanje', kaže Narvaez. Upozorava kako bebe to ne mogu savladati same.

Ako vaša beba ne želi prestati plakati, a vi ste dosegli granicu svoje tolerancije, uvijek je dobro položiti dijete u krevetić ili na podlogu za igranje, prošetati i odvojiti nekoliko minuta da dođete k sebi. Ako se počnete osjećati frustrirano i ljuto na svoju uplakanu bebu, odmaknite se i zamolite nekog od članova obitelji ili prijatelja da vam uskoči u pomoć. Ne zaboravite, kao i sve ostalo, i to će proći.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije