Znate li koje učitelje cijenim? YouTuber nabrojio razloge zbog kojih je zahvalan ljudima koji podučavaju našu djecu

5. listopada Svjetski je dan učitelja

Shutterstock

5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja, povodom čega prenosimo predivne riječi Trevora Muira koji je za američki Tjedan zahvalnosti prema učiteljima snimio video u kojem je nabrojio razloge zbog kojih cijeni učitelje, nastavnike i profesore u školama. 

Osim što radi u nastavi, ovaj učitelj i autor knjiga i članaka, svake godine vodi seminare stručnog usavršavanja te surađuje s kolegicama i kolegama diljem svoje zemlje te poznaje sve strane učiteljskoga posla u društvu u kojem živi. 

Obratio se učiteljima koji predaju u osnovnim i srednjim školama sada, ali i svojim učiteljima od kojih su mnogi već u mirovini, a s njegovim riječima možemo se poistovjetiti i u Hrvatskoj.

Pročitajte ove predivne rečenice i sjetite se zašto ste vi zahvalni i zbog čega cijenite svoje i učitelje svoje djece.

Cijenim učitelje koji...

Tjedan je zahvalnosti učiteljima, a znate li koga ja cijenim? Cijenim učitelje koji su me kaznili kad sam to zaslužio.

Cijenim učitelje koji predaju predmet, ali također uče svoje učenike vještinama koje će im trebati tijekom života.

Cijenim učitelje koji navode svoje učenike da postavljaju pitanja, procjenjuju i čude se.

Cijenim skupinu učitelja s kojima sam nedavno razgovarao koji idu od vrata do vrata na početku školske godine učenicima i dostavljaju školski pribor i rukom pisane pozdravne poruke.

Cijenim tog profesora matematike u srednjoj školi koji mi čak nije ni bio profesor, ali je svaki dan ostajao nakon škole da mi pomogne položiti razred. Niste morali to učiniti.

Cijenim one učitelje koji su treneri koji uče djecu kako elegantno pobjeđivati ​​i gubiti i posvećuju još više vremena svojim učenicima izvan školskog dana.

Cijenim učitelje svoje djece.

Cijenim pomoćnike u nastavi, one koji koriste svoje jedinstvene vještine da podučavaju svakog učenika.

Cijenim one koji pomiču granice i nisu zadovoljni poučavanjem na način na koji se “uvijek radilo”.

Cijenim učitelje koji uče svoje učenike da se zaljube u knjige i odbijaju dopustiti da im ispitivanje ukrade radost čitanja od njihove djece.

Cijenim one učitelje koji vjeruju da svaki njihov učenik ima potencijal za postizanje veličine i ne boje se to svojim učenicima dati do znanja.

Shutterstock 

Cijenim učitelja koji mi je pomogao da prebrodim razvod roditelja u srednjoj školi.

I oni koji su duhoviti i vjeruju da je smijeh jedan od najboljih načina za angažiranje učenika.

Cijenim one učitelje koji su predani inspiriranju i ohrabrivanju drugih učitelja.

Cijenim učitelje koji ne dopuštaju političarima ili medijima da definiraju tko su i što rade. I učitelji koji su manje zainteresirani za politiku, a više zainteresirani za poučavanje učenika kako kritički razmišljati i koristiti svoj glas i djelovanje kako bi društvo učinili boljim mjestom za život.

Cijenim učitelje u mirovini koji su potrošili toliko vremena i energije ulažući u mene kad sam bio nov. I cijenim nove učitelje koji tek ulaze u ovu avanturu.

Cijenim učitelje koji pronalaze način da Shakespearea i Pitagorin teorem učine zanimljivima.

Cijenim učitelje koji rade dodatne poslove kako bi spojili kraj s krajem kako bi mogli nastaviti raditi u školi. Ne cijenim sustav koji za to zahtijeva previše učitelja.

Cijenim učitelje koji učenicima pokažu kako se rukovati, napisati ispravnu e-poštu, pokazati poštovanje drugima, dotjerati se za razgovor za posao, biti odrastao. Cijenim učitelje koji se ne boje biti i djeca.

Cijenim učitelje koji pomažu pripremiti djecu za fakultet, ili tehničku školu, ili obrt, ili karijeru, ili bilo što što je njihovim učenicima potrebno.

Cijenim učitelje koji se cijeli dan zadržavaju mjehur na nastavi jer ne mogu na WC tijekom sata.

Cijenim učitelje koji se zalažu za druge učitelje.

Cijenim učitelje koji pomažu svojim učenicima da zavole marljiv rad, zavole brigu za druge, zavole stvaranje i razmišljanje, zavole čitanje, pisanje, računanje, suradnju, gužvu, crtanje, posluživanje, eksperimentiranje, zavole učenje.

Cijenim učitelje, a nadam se da ih i vi cijenite.

Zašto cijenim učitelje?  Youtube

Cijenim učitelja koji mi je pomogao da prebrodim razvod roditelja u srednjoj školi. I oni koji su duhoviti i vjeruju da je smijeh jedan od najboljih načina za angažiranje učenika. Cijenim one učitelje koji su predani inspiriranju i ohrabrivanju drugih učitelja. Cijenim učitelje koji ne dopuštaju političarima ili medijima da definiraju tko su i što rade. I učitelji koji su manje zainteresirani za politiku, a više zainteresirani za poučavanje učenika kako kritički razmišljati i koristiti svoj glas i djelovanje kako bi društvo učinili boljim mjestom za život. Cijenim učitelje veterane koji su potrošili toliko vremena i energije ulažući u mene kad sam bio nov. I cijenim nove učitelje koji tek ulaze u ovu avanturu. Cijenim učitelje koji pronalaze način da Shakespearea i Pitagorin teorem učine zanimljivima.