Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Darujemo vježbenicu za razvoj prostorne i vremenske orijentacije

Dvije domaće vrsne logopedice Sanja Lanc i Maja Vincek Slunjski pomoći će mnogima da se ne osjećaju tako izgubljeno u prostoru i vremenu. I to doslovno. Roditeljima, logopedima, učiteljima i stručnim suradnicima kojima će od sada ...

Priznajmo, svi smo mi ponekad izgubljeni u vremenu i prostoru. Mnogi među nama nisu čak do odrasle dobi svladali razliku između lijeve i desne strane, u garaži trgovačkih centara molimo boga da se sjetimo gdje smo sparkirali automobil, a da smo sasvim zaboravili podići nalaze krvi sjetimo se u ponoć. Možemo tražiti isprike na sve strane, ali da smo imali jednu ovakvu vježbenicu, mislim da bismo od malih nogu bolje naučili obraćati pozornost na prostor oko sebe i na vrijeme. I možda se ne bismo tako lako izgubili vozeći automobil i vrtjeli se ukrug gledajući u turističku kartu nekog novog grada koji posjećujemo. Da bi djeci olakšale od malena poimanje tih dimenzija, logopedice Sanja Lanc i Maja Vincek Slunjski na zabavan su način osmislile zadatke koji pomažu u usvajanju ovih pojmova.

Vježbenica je podijeljena u dvije cjeline - jedna posvećena zadacima u kojima je potrebno snaći se u prostoru, a druga u vremenu. Iako su to dvije međusobno povezane vještine, lakše ih je percipirati odvojeno, no djeca zadatke iz jedne i druge cjeline mogu rješavati paralelno. U uvodu roditelji mogu pronaći upute za koji uzrast se očekuje da bi dijete već trebalo svladavati pojedine priloške oznake vremena i prostora, no budući da se sva djeca ne razvijaju istom brzinom, nekima će možda trebati manje ili više vremena da ih dobro prouče i točno riješe zadatke. Ako vaše dijete još ne zna čitati, ne znači da ne može rješavati zadatke, samo će trebati pomoć roditelja da mu zadatak pročita.

Autorice predlažu da uz ovu vježbenicu imate i dodatnu pisanku u kojoj će dijete imati dovoljno mjesta za pisanje odgovora i odgovarajuće crte za pisanje. Dakako, savjet je da se prvo krene od lakših zadataka (označenih plavim okvirom i namijenjenih djeci predškolske dobi) prema težima koji su također označenim određenim bojama. Za provjeru rješenja tu su opet učitelji ili roditelji za koje se nadamo da će naći dovoljno vremena i strpljenja da s djecom prate ispunjene zadatke i ne sugeriraju rješenja prerano! Sjajno će poslužiti na uskoro početku školske godine kao zagrijavanje u gradivo. Pripremiti, olovke u boji, običnu olovku i gumicu i zabava počinje!

Izdavač: Naklada Ljevak

Broj stranica: 208

Cijena: 119 kn

Kako do besplatne vježbenice?

Ovaj put nije važno da budete brzi, već da vaši klinci budu spretni i potrude se nacrtati crtež na kojem će biti prikazano kako najviše vole provoditi svoje vrijeme i da na crtežu bude vidljivo u koje doba dana se to događa i gdje! Crteže skenirajte ili fotografirajte te pošaljite sa svojim podacima na mejl: [email protected] Crteže primamo do petka 25. kolovoza 2017. kada objavljujemo dobitnika ili dobitnicu. Naznaka u poruci (subject) neka bude "kreativni crtez". Uz djetetovo ime i prezime svakako neka bude napisano koliko ima godina. Crtež koji nas se najviše dojmi, osvaja vježbenicu Igre u prostoru i vremenu.

Dobitnik ove vježbenice je Roko J. (7 godina) iz Kaštela Starog koji se očitao najviše voli igrati s drugom djecom na livadi, za sunčana dana! Bravo Roko :)

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Naklada Ljevak

Najnovije

Najpopularnije