Aplikacije za roditelje

Srećom, na tržištu se već neko vrijeme nalazi čitav niz jednostavnih aplikacija, čija instalacija omogućuje roditeljima pristup i kontrolu aktivnosti njihove djece na tabletima i pametnim telefonima.

Igre, gledanje filmova, slušanje glazbe, obično "surfanje" internetom, ali i izbjegavanje svih vrsta neprikladnih sadržaja, više neće skretati pozornost s učenja, vježbanja, koncentracije tijekom nastave ili zajedničkog obiteljskog ručka. Vremena i trendovi se mijenjanju, a želite li i dalje uspješno učiti svoju djecu poštovanju i odgovornostima, dužni ste prilagoditi im se.

U nastavku vam donosima opis nekoliko aplikacija za roditelje kojima ćete dječju pozornost s malih ekrana daleko lakše usmjeriti na njihove svakodnevne obveze i u trenucima kada nisu u vašoj blizini.

Dinner Time Plus (za Android i iOS)

Ovom vrlo jednostavnom aplikacijom roditelj sa svojeg pametnog telefona može podsjetiti svoje dijete da je vrijeme za odmor ili učenje, odlazak na spavanje ili zajednički ručak i večeru. U postavljeno vrijeme aplikacija na djetetovom telefonu blokira njegovu dotadašnju aktivnost te ga upozorava da je, primjerice, vrijeme za spavanje.

Dinner Time Plus aplikacija nudi roditeljima i čitav niz drugih mogućnosti, od postavljanja rokova za korištenje pojedine aplikacije i cijelog pametnog telefona ili tableta, preko prikaza što trenutno vaše dijete radi na svojem uređaju do blokiranja pojedinih aplikacija u određeno vrijeme, na primjer, u vrijeme trajanja nastave.

Mobicip (za Android, iOS, Mac i Windows)

Mobicip aplikacija jednako je učinkovita na pametnim telefonima, kao i na stolnim i prijenosnim računalima. Ova aplikacija omogućuje roditeljima praćenje povijesti pregledavanja internet sadržaja, kao i korištenje različitih programa. Ukoliko je potrebno Mobicipom možete odrediti vremenskaograničenja korištenja pojedinog sadržaja, kao i blokirati neprimjereni sadržaj za vaše dijete.

Funkcioniranje aplikacije osmišljeno je kroz definiranje filtra, odnosno tri moguće razine filtriranja, strogo, umjereno i zrelo, koji djeci određuju način pristupa internetu, kao i količinu i dostupnost određenog sadržaja.

9-roditeljskih-aplikacija-za-nadzor-djece-na-internetu-i-pametnim-uredajima
, Image: 213570437, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Mama Bear (za Android i iOS)

Mama Bear nudi razne usluge i čitav niz razina nadzora i zaštite vaše djece. Ovom aplikacijom možete pratiti njihov sadržaj i aktivnosti na društvenim mrežama, ali i čitati sve dolazne te odlazne tekstualne poruke.

Mama Bear aplikacija može vam u svakom trenutku otkriti i gdje vam se nalazi dijete, zahvaljujući usluzi lociranja u prostoru. Jedna od velikih prednosti ove aplikacije u odnosu na slične koje se nalaze na tržištu, jest mogućnost da preko nje zaštitite dijete na putu.

Naime, ukoliko se dijete nalazi u pokretu, automobilu ili autobusu, Mama Bear registrira brzinu kretanja, te vas alarmira ukoliko je ta brzine iznad dozvoljene.

Screen Time (za Android, iOS i Windows)

Screen Time omogućuje svakom roditelju da sa svog pametnog telefona određuju količinu vremena kojeg će njihova djeca provoditi zaokupljena različitim aplikacijama. Preko Screen Timea lako se određuju lista onih aplikacija koje će djeci uvijek biti na raspolaganju, ali i lista onih čija će upotreba biti ograničena, posebno u vremenu dok su na nastavi ili se spremaju na spavanje.

Koristeći Screen Time roditelji mogu privremeno zaustaviti određenu aplikaciju ili je u potpunosti blokirati, provjeriti koje aplikacije su djeca preuzela na svoje uređaje te ih odobriti prije nego što se pokrene njihova instalacija. Praktičnost aplikacije je u tome što se preko jednog računa može kontrolirati neograničeni broj uređaja.

My Mobile Watchdog (za Android i iOS)

Sigurnost djece u stvarnom i virtualnom svijetu prioritet je svakom odgovornom roditelju. Još jedna aplikacija koja roditeljima omogućuje nadzor djece je My Mobile Watchdog. Ovu aplikaciju odlikuje jednostavno sučelje s kojeg se odabirom određuje vrsta nadzora.

A putem My Mobile Watchdoga dobivate brzi pristup tekstualnim porukama, kontaktima, zapisima poziva, možete ograničiti pristup aplikacijama i internetskim stranicama, geo-lokator u svakom trenutku otkriva gdje vam se nalazi dijete i još mnogo toga.

9-roditeljskih-aplikacija-za-nadzor-djece-na-internetu-i-pametnim-uredajima
Family in a living room, Image: 78042422, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Onoky

Pumpic (za Android i iOS)

Pumpic je također aplikacija koja pruža čitavi niz mogućnosti nadzora djece u vremenu koje provode uz tablet ili pametni telefon. Aplikacija bilježi sve dolazne i odlazne pozive, isto kao i poruke, ali i on-line razgovore pute Facebooka, Whatsappa, Vibera ili Skypea.

Putem Pumpica možete imati uvid u preuzete datoteke, čak i snimljene fotografije te video materijale. Vlasnici iOS sustava imaju na raspolaganju i jednu novost, a to je praćenje dijela sadržaja koji je pohranjen i objavljen na popularnom iCloudu.

Net Nanny (za Android, iOS, Windows i Mac)

Net Nanny korisnicima nudi tri osnovne karakteristike aplikacija za roditelje: definiranje filtriranja, nadzor nad aplikacijama i socijalnim sadržajem te kontrola provođenja vremena na aplikacijama ili samom uređaju.

Ono što ovu aplikaciju čini drugačijom od sličnih koje se nude na tržištu jest učinkovit filter za odstranjivanje vulgarnih i uvredljivihsadržaja. I dok neke aplikacije blokiraju čitavu stranicu na kojoj se mogu naći vulgarni i uvredljivi komentari, Net Nanny ne ograničava pristup takvim stranicama, ali uspješno ograničava vidljivost komentara vašoj djeci.

K9 Web Protection (za Android, iOS, Mac i Windows)

Ova aplikacija u potpunosti je besplatna, ali to ne znači da pruža manje mogućnosti od sličnih komercijalnih servisa. K9 Web Protection nudi mogućnost blokiranja internetskog sadržaja po čak 70 različitih kategorija, koje uključuju sav neprimjereni sadržaja poput pornografije, kladionica i kockarnica, stranica koje promoviraju nasilje, rasizam ili šire govor mržnje.

Korisnicama također nudi kreiranje sigurnih lista sa sadržajem kojem je moguće uvijek pristupiti, kao i onih kojima je pristup trajno zabranjen, u realnom vremenu kreira popis sadržaja kojemu se pristupa na internetu... K9 Web Protection koristi Blue Coat, jedan od najkvalitetnijih sustava zaštite na internetu od prijetnji svih vrsta.

Mobile Fence (za Android)

Mobile Fence još je jedna aplikacija čija će vam instalacija umanjiti brigu za vrijeme dok se vaša djeca zabavljaju sadržajima na pametnim telefonima. Upotreba ove aplikacije omogućuje vam da odredite dnevni i tjedni plan korištenja pametnih telefona, odnosno, unaprijed možete programirati koji sadržaji i u kojem trajanju će biti dostupni vašoj djeci.

Tu je i iznimno moćan alat za prepoznavanje neprikladnih internetskih sadržaja koji bivaju blokirani, baš kao i nepoćudne aplikacije. Pomoću Mobile Fencea i njegovog geo-lokatora u svakom trenutku možete vidjeti gdje vam se nalazi dijete.

Ovu aplikaciju koriste i škole na svojim tabletima za potrebe blokiranja pristupa sadržajima i internet stranicama koje nisu u službi nastavnih programa, ali i tvrtke koje svoje zaposlenike žele odvratiti od korištenja zabavnih sadržaja na radnom mjestu.

Tekst: Robert Peharda

Izvor: www.womeninadria.com

Foto: Profimedia