Sve više se govori o štetnosti društvenih mreža i negativnom utjecaju na djecu. Zlostavljanje na internetu i sexting glavni su strahovi svih roditelja djece koja se služe društvenim mrežama. Rizici su stvarni, no često se zaboravlja na pozitivne učinke društvenih mreža na život vaših mališana.

Dužnost je roditelja učiniti djetetov „boravak“ u online svijetu sigurnim. Istovremeno je važno da prihvatite pozitivne učinke modernih tehnologija na život novih generacija. Argumenti da se živjeli i prije interneta djetetu neće biti od koristi.

Na društvenim mrežama djeci je olakšano povezivanje, učenje i dijeljenje korisnih informacija. Ako dijete pritom ne zanemaruje svoj „stvarni“ život, virtualni svijet ne treba gledati kao nužno zlo.

Donosimo vam glavne prednosti društvenih mreža i interneta za svakog školarca:

1.    Jačanje prijateljstva

Čak 52% tinejdžera smatra kako su Internet i društvene mreže poboljšali njihova prijateljstva. Osim sklapanja novih prijateljstava, olakšali su komunikaciju s postojećim prijateljima i učinili jedne drugima dostupnijima za potražiti savjet i pomoći.

2.    Osjećaj pripadnosti

Istraživanje australskog Sveučilišta otkrilo je da današnji tinejdžeri imaju manji broj prijatelja nego njihovi vršnjaci u prethodnim generacijama, no oni se osjećaju manje izolirano i socijalne vještine su im razvijenije.

3.    Istinska potpora

Tinejdžeri se mogu ja društvenim mrežama anonimno obratiti mnogim grupama podrške, kako u učenju, tako i u stjecanju samopouzdanja i pomoći pri rješavanju problema.

4.    Bolje izražavanje

Društvene mreže olakšavaju djeci da se izraze i svoje ideje i radove podijele s većim krugom ljudi, pa čak i surađuju s ljudima iz udaljenih krajeva koje bez društvenih mreža nikada ne bi imali priliku upoznati. Ako se pravilno koriste, društvene mreže mogu biti i vrlo dobar alat za poboljšanje poslovnih ideja i realizaciju.

5.    Prilika da čine dobro

Upravo zahvaljujući internetu i društvenim mrežama djeca mogu uvidjeti kako se živi u svim dijelovima svijeta, pa čak i pomoći potrebitima.

Tekst preuzet s: www.index.hr/mame

Foto: Profimedia