Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se zaštititi od cyberbullyinga?

Donosimo vam zaključke s tribine "„Prevencija elektroničkog nasilja nad djecom: primjeri dobre prakse“ i savjete kako naučiti dijete da se zaštiti od cyberbullyinga koje je, nažalost, u stalnom porastu

Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece, koji se u cijelom svijetu obilježava 19.11., bio je povod organizacije tribine pod nazivom „Prevencija elektroničkog nasilja nad djecom: primjeri dobre prakse“. Tribinu je organizirala Udruga roditelja „Korak po korak“ u okviru projekta DeleteCyberbullying, koji provodi Konfederacija obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE) uz financijsku podršku programa Europske Unije DAPHNE radi pružanja informacija djeci, mladima i roditeljima o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći.

Cilj je organizacije ove tribine ukazivanje na važnost prevencije elektroničkog nasilja nad djecom i predstavljanje primjera dobre prakse koji se provode u Hrvatskoj. „Nasilje nad djecom i mladima velik je problem našeg društva i još uvijek ne radimo dovoljno na njegovom rješavanju. To pokazuju i, primjerice, podaci o financiranju projekata i programa organizacija civilnog društva iz javnih izvora, prema kojima je u 2013. godini u području prevencije, koje obuhvaća i prevenciju svih oblika ovisnosti i neprihvatljivog ponašanja djece i mladih, dodijeljeno tek 2 posto ukupnih sredstava, dok je za područje potpore djeci dodijeljeno samo 0,3 posto sredstava“, istaknula je Silvija Stanić iz Udruge roditelja „Korak po korak“. Naglasila je i da je cyberbullying rastući problem modernog društva uvjetovanog intenzivnom komunikacijom i brzom razmjenom informacija te da ga treba tretirati kao stvarnu i važnu opasnost koja izaziva neposredne i značajne štete. Ključno je osvijestiti javnost o njemu kako bi se smanjio broj žrtava i podigla razina međusobne tolerancije, osobito među djecom i mladima koji su najčešće žrtve.

Uvodno predavanje na tribini održala je Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“, a bilo je posvećeno rezultatima nedavnog provedenog istraživanja među djecom i mladima, roditeljima, odgajateljima te ključnim dionicima u zaštiti i promociji prava djece. Istraživanje je udruga provela na više od 6.000 ispitanika, a dio pitanja odnosio se i na elektroničko nasilje pa je tako uočeno nekoliko zabrinjavajućih podataka. Primjerice, 79 posto ispitanih roditelja gotovo nikad ne razgovara sa djetetom o tome što radi na računalu i internetu, 77 posto njih gotovo nikad ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, a čak 92 posto ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama. Mladi u istraživanju procijenili su da je svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić bio žrtva vrijeđanja na internetu. Svi su se sudionici istraživanja složili da su nužne edukacije djece i mladih, a osobito roditelja o načinima zaštite od svih oblika nasilja na internetu, poput sextinga, govora mržnje i neprimjerenih sadržaja, te o tome kako čuvati privatnost i podataka i fotografija.

Primjer dobre prakse

Primjere dobre prakse u zaštiti djece od elektroničkog nasilja predstavili su Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, koji je istaknuo važnost prijave neprimjerenog sadržaja, a Vesna Katalinić iz Hrabrog telefona govorila je o iskustvima Hrabrog telefona u zaštiti djece na internetu. Nikolina Grubišić Požar iz Ministarstva unutarnjih poslova RH predstavila je aplikaciju Red Button koja služi za prijavu sadržaja na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i da se odnosi na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. Silvija Stanić i Irena Bohač iz Udruge roditelja „Korak po korak“ predstavile su programe koje udruga provodi u cilju osvješćivanja javnosti o nasilju nad djecom. Tako su u okviru projekta DeleteCyberbullying istaknute aktivnosti usmjerene na podizanje svijesti o elektroničkom nasilju, poput prilagodbe edukativne i interaktivne aplikacije za mobilne telefone za korisnike u Hrvatskoj, izdavanja priručnika o cyberbullyingu za nastavnike i prijevoda informativnog filma o cyberbullyingu na hrvatski jezik.

Predstavljen je i program CAP (Child Assault Prevention), program prevencije nasilja nad djecom, koji udruga provodi već 15 godina u suradnji s odgojno obrazovnim ustanovma. Nekoliko je modula programa CAP – predškolski CAP, osnovni CAP, Teen Cap i Special Needs CAP, a svima je zajedničko osvješćivanje djece, mladih i ključnih dionika o potrebi zaštite djece od bilo kakvih oblika nasilja.

Na kraju su doneseni zaključci i preporuke skupa gdje Udruga roditelja „Korak po korak“ kojoj je tema prevencije nasilja među i nad mladima u svim pojavnim oblicima jedan od strateških ciljeva, drži potrebnim upozoriti nadležne institucije i zainteresirane dionike na sljedeće;

- prijavljivanje elektroničkoga nasilja (cyberbulling), kao jednog od rastućih oblika društvenoga nasilja nije tek dobra volja već dužnost svakog građanina/ke. Pri tome postoje funkcionalni alati institucija i organizacija u tu svrhu, kao što je Red Button aplikacija MUPa, ili mogućnosti prijave organizacijama poput Centra za nestalu i zlostavljanu djecu ili Hrabrog telefona;

- roditelji su u lancu dionika prepoznati kao „najslabija karika“, dijelom zbog nedostatka informacija o pojavi elektroničkog nasilja, informatičkoj tehnologiji koja ga podržava, a dijelom zbog izostanka edukacije u pitanjima roditeljstva, omjeru kontrole i povjerenja, izgradnje odnosa i oblika komunikacije s djetetom. Dio roditelja zbog tih razloga umanjuje ili negira postojanje ovog problema;

- ključna je, a zasad nedovoljna reakcija institucija sustava gdje posebnu pažnju treba obratiti školama, centrima za socijalnu skrb te mreži škola za roditelje, pri čemu dobru zakonsku osnovu treba pretvoriti u razvijene institucije dostupne u svim dijelovima RH, što zasad nije slučaj.

Kako se zaštititi od cyberbullyinga?
Izvor: Youtube

Najnovije