Edukativno-ekološki projekt Eko paket pokrenut je kako bi djeca već u ranoj dobi naučila ispravno odlagati upotrijebljenu Tetra Pak ambalažu, ali i saznala načine njezine reciklaže i ponovne upotrebe te na taj način sudjelovala u očuvanju okoliša i vlastitog zdravlja.

Tijekom ove školske godine školarci i djeca vrtićke dobi su u svojim školama i vrtićima odvojeno prikupljali upotrijebljenu Tetra Pak ambalažu te je odlagali u kutije Eko paketa koje je pripremio i poslao Tetra Pak. Paralelno se održavao i kreativno nagradni natječaj, ove godine u tri kruga, svaki s prigodnim tematskim zadatkom. Radovi, koji su uključivali crtanje, slikanje, pisanje priča, izradu skulptura i raznih uporabnih predmeta, bili su vezani uz klimatske promjene, zaštitu šuma i reciklažu, tj. oporabu.

Odlukom organizatora, svaki krug natječaja je iznjedrio po tri finalista, a o ukupnim pobjednicima natječaja su odlučivali posjetitelji Facebook stranice Eko paketa. Natječajem se birao najkreativniji rad, najzanimljivije ideje, ali i nagrađivao trud i vrijeme uloženi u osmišljavanje dodatnih aktivnosti u promoviranju ekoloških poruka projekta.

Pobjednici ovogodišnjeg natječaja Eko paket su:

  • Dječji vrtić Grigora Viteza, Zagreb – u kategoriji predškolski uzrast i učenici prva četiri razreda osnovne škole
  • OŠ Sesvete, Zagreb – u kategorijiučenici od 5. do 8. razreda osnovne škole
  • Učenički dom „Dora Pejačević“, Zagreb – u kategoriji srednje škole

Pobjednici su osvojili novčanu nagradu u iznosu 5.000,00 kuna, dok su ostali finalisti nagrađene posebno dizajniranim Eko paket bilježnicama od recikliranog papira. Sve su nagrade uručene na završnoj svečanosti Udruge Lijepa naša u Zagrebu.

Pobjednici (2)

Svojim aktivnim sudjelovanjem projekt su podržala i komunalna poduzeća Čakom Čakovec, Varkom Varaždin, Čistoća Zagreb i Rijeka, Eko-Flor Plus Oroslavlje, Herculanea Pula, Unikom Osijek, Komunalac Slavonski Brod i Komunalni servis Rovinj.

Dodatne informacije o projektu Eko paket moguće je pronaći na www.eko-paket.hr i Facebook stranici Eko paketa.