Budući da živimo u digitalnom dobu, ekrani su postali sastavni dio života i neizbježni u djetinjstvu naše djece. Međutim, ono na što kao roditelji možemo utjecati je njihovo kontrolirano i vremenski ograničeno korištenje te ravnoteža online i offline aktivnosti, kao i nježan prelazak iz digitalnog nazad u stvarni svijet. Vrijeme pred ekranima trebalo bi biti zabavno, kreativno, sigurno i edukativno nudeći djeci sadržaj usmjeren poticanju i usvajanju različitih znanja i vještina.

Upravo to pruža jedinstvena aplikacija za djecu i roditelje koja, za razliku od brojnih drugih, iskorištava najbolje od digitalnog svijeta, potiče kreativnost i kvalitetno provođenje vremena s obitelji, a ne stvara ovisnost o ekranima. Riječ je o Loties - edukativnoj aplikaciji koja potiče djecu da tehnologiju i stvarni svijet spajaju na zabavan i siguran način, uči ih emocijama i raznolikom svijetu dok roditeljima pomaže stvarati nove uspomene istovremeno im dajući sigurnu opciju u slučajevima kad trebaju predahnuti ili nešto odraditi, bez grižnje savjesti.

Loties_Ana Surać.jpg
Ana Surać 

Aplikacija je jedinstvena po tome što nudi izradu vlastitih likova (Loties) čime djeca daju svoj doprinos priči umjesto da samo pasivno konzumiraju sadržaj i na domišljat način ograničava vrijeme provedeno pred ekranom. Naime, za čitanje priče potrebno je samo nekoliko minuta nakon čega slijede ponuđene aktivnosti koje se izvode u stvarnom svijetu, a savršeno nadovezuju na priču koju su upravo pročitali kako bi prelazak iz digitalnog u stvarni svijet bio jednako kreativan i zabavan, ali i nježan za djecu.

Hrvatska aplikacija koja spaja roditelje s djecom na inovativan način

Iza razvoja ove aplikacije stoje upravo roditelji dvoje dječaka, supružnici Petar Gregović, developer i zaljubljenik u tehnologiju i Una Pašić Gregović, edukatorica za trudnice i roditelje koja je nedavno otvorila i Mati centar, cjeloviti centar za obitelji, trudnice, majke i žene te jedna baka, odnosno Petrova mama, Anica Gregović, profesorica u srednjoj školi te autorica mnogobrojnih udžbenika za engleski jezik.

Loties edukativna platforma_Ana Surać.jpg
Ana Surać 

“Kroz ovo edukativno digitalno-slikovno iskustvo, Loties nastoji pružiti djeci priliku da uče kroz zabavu, istovremeno potičući kreativnost i omogućujući roditeljima da aktivno sudjeluju u djetetovom digitalnom iskustvu. Ideja je nastala pretprošlog Božića tijekom obiteljskog druženja kad smo slučajno u ormaru pronašli staru slikovnicu koju je davnih dana napisala i izdala moja majka. Slikovnica koja je posebna ne samo po priči od koje se zagrije srce nego i po tome što dijete aktivno interaktira s njom stvarajući svoje priče, te iz jedne knjige može sastaviti 27 različitih priča. Odlučili smo oživjeti slikovnicu i spojiti pripovijedanje priča s djetetovom kreativnošću, obrazovanje s vremenom na ekranu i izvan njega, istovremeno priorizirajući kvalitetno vrijeme koje roditelj provodi sa svojom djecom. Ovime sam spojio svoje najveće ljubavi - onu prema djeci i obitelji te onu prema tehnologiji, pokušavajući stvoriti balans u modernom roditeljstvu. Ekrani se sami po sebi mogu koristiti na način koji pogoduje dječjem razvoju i inspiriran svojom djecom, pronašao sam rješenje za problem s kojim se susreće jako puno roditelja. Tako je nastao Loties.”, govori Petar te naglašava da Loties ne potiče ovisnost o ekranima, nego baš suprotno - uči djecu granicama i zdravom odnosu s tehnologijom.

Loties app_Ana Surać.jpg
Ana Surać 

Zajedno stvarajte uspomene i provedite vrijeme na kreativan način

S obzirom na to da je aplikacija interaktivna, djeca svakim čitanjem mogu stvoriti gotovo 30 različitih verzija priča unutar jedne “knjige” i na kraju birati aktivnosti čime im se nudi kontrolirana autonomnost i mogućnost izbora što dovodi do lakšeg odvajanja od ekrana i smanjenja tantruma. Zanimljiva je i mogućnost snimanja glasa koja omogućuje roditeljima, bakama, djedovima da se snime dok čitaju priču, a dijete snimku može reproducirati kad god želi, prisjećajući se trenutaka koje su dijelili s dragom osobom čiji glas vole slušati.

Isprobajte aplikaciju do 28. travnja - za prvih 100 premium sadržaj na godinu dana

Svrha aplikacije je olakšati moderno roditeljstvo i iskoristiti prednosti tehnologije bez negativnih posljedica koje izaziva pretjerano korištenje iste. Njeni osnivači neizmjerno cijene upravo realna iskustva svojih korisnika, stoga pozivaju obitelji, roditelje i djecu da do 28. travnja isprobaju Loties aplikaciju, koja je trenutno u testnoj verziji i dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku, pruže povratne informacije i na taj način sudjeluju u njenom kreiranju i poboljšanju. Kao zahvalu za sudjelovanje, prilikom lansiranja, prvih 100 prijavljenih će dobiti pristup premium sadržaju posve besplatno na period od čak godinu dana! Petar, Una i Anica ističu da su svi dobrodošli biti dio Loties zajednice i nadaju se da će ona biti prekretnica u korištenju ekrana za djecu diljem svijeta.