Proljetni praznici su završili, a maleni školarci su se ovaj tjedan vratili učenju i ostalim obavezama koje ih čekaju u klupama. Što roditelji mogu očekivati, kakav je ostatak godine pred mališanima, ali i kakve ih akademske kvalitete krase s obzirom na horoskopski znak kojem pripadaju doznajte u nastavku...

VAGA 23. rujna – 22. listopada

Male Vage nisu djeca koja će poput njihovih prethodnika Djevica biti disciplinirana i poslušna. One su nježne, pasivne i vole raditi samo ono što im u danom trenutku najviše odgovara. Tako se može dogoditi da ćete ih teško naučiti disciplini kada krenu u školu. Pisanje zadaća i učenje može im postati napor. Vagi je najteže nešto započeti, pa će na sve načine okolišati i raditi nešto drugo, “važnije”. Zato je jako važno malu Vagu još u predškolskoj dobi polako i nenametljivo privikavati na red i obveze. Te obveze ne smiju biti preteške i ne smije ih biti previše. Koristite situacije koje se javljaju spontano. Primjerice, zajedno s djetetom pospremajte igračke, dopustite mu da vam pomaže raspremati ili pripremati stol za objedovanje... To su mali koraci, ali tako ćete dijete pripremiti za buduće veće odgovornosti. U osnovnoj školi ovo se dijete odlično prilagođava novoj sredini i prihvaća društvo druge djece. Vrlo brzo postaje popularno i glavni zabavljač. Svojim šarmom steći će simpatije profesora. Vaga je vrlo snalažljiva, pa se zna dodvoriti nastavniku i opravdati ako ne napiše zadaću, ne nauči gradivo ili zakasni u školu.

shutterstock_2103460805.jpg
Shutterstock Vaga je vrlo snalažljiva, pa se zna dodvoriti nastavniku

ŠKORPION 23. listopada – 21. studenog

Predmeti koji im najviše leže jesu matematika, priroda i društvo, a u višim razredima fizika i kemija. Također se mogu pohvaliti zavidnom izdržljivošću, koja je bitna za bavljenje sportom. Vrlo su spretni i izdržljivi na satovima tjelesnog odgoja, koji voli gotovo svaki Škorpion. Kako i ne bi kad je to jedino mjesto gdje se mogu propisno izdivljati i izbaciti višak energije. Odlični su u trčanju, nogometu i košarci, no leže im i borilačke vještine. Škorpioni imaju nevjerojatnu sposobnost koncentracije i nemaju problema kada treba učiti. Ne smeta im buka, galama i svađa – potpuno urone u unutarnju tišinu i mirno uče. Škorpioni imaju još jednu sposobnost: odlično pamćenje. Zapamte sve na školskom satu, pa kod kuće ne moraju puno učiti ili ponavljati gradivo. Zbog duboke koncentracije i isključivanja svih vanjskih smetnji, dobivaju jako dobre ocjene na kontrolnim ispitima ili diktatima. Što je neka situacija napetija ili strah veći, Škorpion je motiviraniji. Odlično vladaju sobom. No ta osobina pada u vodu ako su izazvani. Oni mogu jako dugo trpjeti, podnositi nepravdu ili izrugivanje druge djece, no kada Škorpionu jednom pukne film, fizički će se obračunati i s dvostruko jačim suparnikom.

shutterstock_2103463082.jpg
Shutterstock Škorpioni imaju jednu značajnu sposobnost: odlično pamćenje

STRIJELAC 22. studenog – 21. prosinca

Djeca Strijelci vole školu jer su tamo okruženi drugom djecom. No kada su radne navike u pitanju, tu je malo teže. Vole ako je nastavnik otvorena ličnost koja djeci pruža priliku da sudjeluju i iskazuju se. Ako je to osoba koja strogoćom nameće autoritet, onda se može dogoditi da Strijelac razvije otpor prema školi i svojim obvezama. Mali Strijelci prirodno su vrlo rječita djeca. U komunikaciji su vrlo otvoreni, nekad i previše izravni. Kažu što im padne na pamet, pitaju sve što ih zanima. Svojim upadicama i čestim pitanjima mogu iznervirati nastavnika koji nije strpljiv. No mali Strijelac pametno je dijete koje neće učiti nešto što ne razumije. Ta djeca nisu štreberi, oni vole učiti s razumijevanjem. Kada odgovaraju neki predmet, rijetko se služe definicijama; radije se koriste svojim riječima i svojim shvaćanjem stvari. Ljubav prema stranim jezicima česta je kod ove djece. Roditelji doista neće pogriješiti ako svoju djecu već u vrtićkoj dobi upišu na kakav tečaj stranih jezika. Uče s nevjerojatnom lakoćom i bez problema mogu svladati i nekoliko stranih jezika.

shutterstock_2103460799.jpg
Shutterstock Mali Strijelci prirodno su vrlo rječita djeca