Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZGRADNJA STAVA PREMA NOVCU: Zašto je važno s djecom otvoreno razgovarati o financijskim problemima?

Autor Sunčica Got

Čak i ako im tajite, djeca osjete vašu anksioznost koju izazivaju financijski problemi.

 Razgovor mame i kćeri.jpg Izvor: Shutterstock

Nažalost, gotovo će se svatko u nekom periodu života naći u financijskim problemima, a iako bi roditelji rado takve situacije maknuli od djece, ona intuitivno osjećaju kada nešto nije u redu. Stručnjaci savjetuju da s djecom otvoreno razgovarate o financijama i svojim im ponašanjem i navikama pomažete izgraditi zdrav stav prema novcu.

Ne skrivajte probleme

Ako se spremate na rješavanje svojih financijskih problema, uključite djecu u taj proces. Objasnite im da krećete štedjeti i recite im koje su dobrobiti štednje i koje ćete probleme tako smanjiti ili prevenirati.
Ako svoju kompleksnu financijsku situaciju skrivate od djece, u njima se stvara osjećaj lažne stvarnosti. Također, sprječavate ih da uče iz vaših pogrešaka. Djeca koja su svjesna obiteljske financijske situacije imaju bolji odnos prema novcu.

Skrivanje situacije pred djecom može vas navoditi da donosite loše financijske odluke radi osjećaja krivnje ili pokušaja da zadržite stari financijski status.

 razgovor s djetetom Izvor: Shutterstock

Budite primjer svojoj djeci

Primarna obitelj ima najveći utjecaj na financijsko ponašanje svoje djece pa je ono što radite mnogo važnije od onoga čemu ih podučavate. Ako djeca vide da ste impulzivni, da dajete prioritet željama nad potrebama i da pretjerano trošite, stvorit će pogrešnu sliku o novcu.

Na roditeljima je da svojoj djeci pokažu razuman stav prema novcu i pozitivnu praksu. Neka djeca primijete kako ulažete, štedite, promišljeno trošite i imate zdrave financijske navike.

Možda će vas zanimati

Najnovije