Na Facebook I Instragram stranici 'Seksizam naš svagdašnji' još je jučer osvanula objava u kojoj se proziva OŠ Draganići koja se nalazi u blizini Karlovca.

'Ako negdje za seksizam i rodne podjele ne bi smjelo biti mjesta, onda je to u školi, no netko u OŠ Draganići očito misli drukčije pa je ista dobila kutak za stereotipnu podjelu poslova', napisali su na Seksizam naš svagdašnji.

Ove se rečenice referiraju na fotografije koje je OŠ podijelila na svojoj FB stranici na kojima se hvale novim prostorom za domaćinstvo. S njihovih stranica, fotografije su trenutno uklonjene.

Ono što je sporno na njima je to što je jedan dio prostora uređen kao 'ženski kutak', a drugi kao 'muški kutak', što aludira na poprilično patrijarhalnu, zastarjelu podjelu muško-ženskih poslova.

U ženskom kutku se djevojčicama poručuje: 'Posloži, čisti, kuhaj, stvaraj, zamuti, peci, šivaj peglaj', a u muškom kutku su naredbe: 'Razvrstaj, posloži, rastavi, sastavi, oboji, popravi, zašarafi, izumi'.

Administratorice stranice 'Seksizam naš svagdašnji' ovaj su slučaj, inače, prijavile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova VišnjiLjubičić od koje se očekuje reakcija.

Iz škole na upit portala srednja.hr kažu kako nisu imali namjeru dijeliti poslove na muške i ženske, već je, citirat ćemo njihov odgovor, 'nehotično i nesvjesno, radna inačica prostora za domaćinstvo označena tradicionalno stereotipno rozom i plavom bojom te je dobila naziv muški i ženski kutak'.