Na kraju dugoga školskog dana, mnoga djeca trebaju vrijeme nakon škole tijekom kojeg će osjetiti podršku i povezanost s obitelji – možda ove godine više nego ikad. Neka djeca tu svoju potrebu pokazuju nervozom za koju naočigled nema uzroka, neka se iznenada rasplaču, a neka se povuku u sebe. I dok su takve krize češće tijekom prvih tjedana škole, ponekad se javljaju periodično tijekom cijele godine.

Evo nekoliko ideja kako da djeci olakšate takve krize.

1. Budite prisutni

Nakon dolaska posla, vrijeme je za susret s djecom, bilo da idete po njih pred školu ili da su već toliko samostalni da se sami vraćaju kući. Dan je bio naporan, a vama je najlakše ući u mod autopilota, u kojem 'odrađujete' svoju roditeljsku ulogu, a mislima ste već na rješavanju sljedećeg radnoga dana ili razmišljate što ćete sutra pripremiti za ručak. Pripremite se za susret s djecom i donesite odluku da ćete biti involvirani jer djeca osjete našu odsutnost.

2. Ostanite s djetetom malo na svježem zraku

Ako po svoje dijete možete pješke ili biciklom, učinite to! Odvojite dovoljno vremena da se možete zadržati u parkići ili napraviti krug biciklima, dovoljno je i da sjednete na klupicu u parku i porazgovarate o tome kako je protekao školski dan.

3. Imajte spreman zalogaj ljubavi

Ako je ružno vrijeme, okupiti se za stolom uz ukusne grickalice ili nasjeckano voće i povrće, može biti stanka nakon škole i posla tijekom koje kroz komunikaciju produbljujete odnos sa svojim djetetom. Uz to, ako su djeca umorna i gladna, znatno su emotivno osjetljivija. Razgovarajte i družite se, a možete zaigrati i neku kratku društvenu igru, kao Uno.

4. Postavljajte zanimljiva pitanja

Standardno pitanje 'Kako je bilo u školi?' često može 'krivo sjesti'. Stručnjakinja za roditeljstvo iz Toronta, Natasha Sharma, otkrila je svoju zanimljivu metodu: 'Svojoj djeci kažem da imaju 60 sekundi da se sjete nečeg zanimljivog što im se dogodilo u školi i da to ispričaju prije negoli krenu u svoje aktivnosti'. Kako biste ih potaknuli na razgovor, vi možete prvi ispričati svoj najzanimljiviji događaj u danu.

5. Obiteljsko vrijeme

Družite se nakon škole kroz neke obiteljske zabavne aktivnosti, zajedno crtajte, izrađujte, bojajte... Možete djecu uključiti u pripremanje obroka jer je kroz zajedničku aktivnost lakše povezivanje i ostvarivanje spontane komunikacije kroz koju se dijete može otvoriti i razgovarati o stvarima koje ga zanimaju ili muče.

6. Ušuškajte se zajedno

Neka djeca jednostavno trebaju samo nježan dodir i utjehu. Ušuškajte se i zajedno čitajte ili pogledajte crtić ili neki dječji film.

7. Dajte im njihovo vrijeme

Kao i odrasli, i djeca trebaju vrijeme za sebe pa im ga omogućite, a oni ga mogu provesti kako god žele, pa čak i na mobitelu ili tabletu, samo im vi ograničite vrijeme. Zašto? Dom treba biti sigurno mjesto, gdje se djeca osjećaju prihvaćena i slobodna tako da i ono što vole raditi trebebalo bi im biti omogućeno.

8. Osmislite ritual za kraj radnog tjedna

Surađujte sa svojom djecom i isplanirajte nešto zabavno za obitelj čemu će se radovati na kraju dugog tjedna. Neka petak navečer ili subota budu dani kada ćete se svi zajedno opustiti i uživati.

Koji god način povezivanja i zabave odabrali, neka ne bude previše kompliciran.