Uskoro će prosinac, mjesec u kojem kreće ludilo koje glasi ,,kako naći najbolji mogući poklon za dijete koje sve već ima”. Mame jurcaju gradom zajapurene od hladnoće i umora nakon posla za ,,baš tom i tom igračkom” jer žele da njihovo dijete bude oduševljeno i dobije od Djeda Božićnjaka baš ono što je poželjelo (točnije čitaj, vidjelo na reklami)!

Koliko ste puta od suvremenih mladih majki čuli komentare tipa:

,,Moje dijete želi da njegova rođendanska torta bude sa slikom Ronalda, eventualno s figuricama iz Psića u ophodnji.” (Ako uopće postoji opcija B, jer danas ,,djeca znaju što hoće”)

I mame stvarno kreću u akciju potrage za baš takvom tortom na ženskim FB grupama i naravno, nađu ih jer tržište je uvijek spremno da odgovori svim suludim idejama potrošača ako su ovi u stanju da izdvoje dovoljnu količinu novca.

Ni tu se mame ne zaustave, treba im još i dres Ronalda za rođendanski poklon, da iznenađenje bude veće.

Ne mame, ne, ne, ne!

Kad klinci malo porastu, igračke prelaze u tenisice, iz godine u godinu zadovoljiti ih je sve teže.

Onda čujete majke četrnaestogodišnjaka koje govore: ,,Ja mu nikada ne bih kupovala te tenisice od 1000 kn, ali kad on druge ne želi nositi. Stalno mu pričam da ima puno stvari koje su kvalitetne iako nisu poznate robne marke, ali ne vrijedi. On hoće samo tu određenu marku, ostalo mu uzaludno stoji u ormaru. Ne znam odakle mu to? Ja ga tome nisam učila, ja ne nosim markirano.”

E pa učila si ga, još kako si ga učila, tako što si jurila nabaviti svaku fancy igračku koju poželi, tako što si za svoju kći tražila samo najbolje… Znam, radila si to iz ljubavi, ali osvijesti se i prestani s tim! Pa nemaš se čemu čuditi što sada princ zahtjeva kraljevski tretman, i što kad mu ti kažeš da je to skupo i da za vas predstavlja veliki izdatak, on nastavlja sa svojim zahtjevima kao da nije ništa čuo.

I onda ti mama lijepo ideš već petu sezonu u istim cipelama, ali je zato tvoja princeza išla na profesionalno šminkanje, umjetne nokte i nosi Louis Vuitton ruksak, jer to sada svi imaju!

Naše su mame za to imale spreman odgovor: ,,Ma briga mene što drugi rade!” I svaka im čast!

Nitko ne želi ,,pokvariti” vlastito dijete, ali znajte:

MNOGE OZBILJNE GREŠKE SU KOMBINACIJA LJUBAVI I NEZNANJA!

Navijam za vas!

Tekst:Biljana Grbović, licnirazvoj.rs

Foto: Profimedia