Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strahujete li od negativnog utjecaja vršnjaka na svoju djecu?

Prije početka nove školske godine možda vas muči kakve će prijatelje imati vaš prvašić u školi, kako će biti prihvaćen, hoće li ti vršnjaci imati veliki utjecaj na njega. Doznajte što vas ne bi trebalo mučiti, a kada je potreban ...

Polaskom u osnovnu školu utjecaj vršnjaka na vaše dijete postaje sve veći, a s time raste mogućnost da mu netko od njih postane loš uzor ili loše društvo. U tom slučaju, nikad nemojte kritizirati drugo dijete kao osobu, nego isključivo utjecaj koji ono ima na vaše dijete. Jer, ako djetetu zabranjujete da se s nekim druži zato što se vama, primjerice, ne sviđa njegova vanjština ili je na vas ostavio loš prvi dojam, ne možete očekivati da će vaše dijete te razloge prihvatiti kao dovoljno dobre da bi se s nekim prestalo družiti.

Uostalom, pođite od sebe – biste li vi to učinili? Radije razmislite zašto je taj prijatelj vašem djetetu toliko značajan, tj. kakav izazov mu pruža, a to ne čine druga djeca. Ti izazovi su nalik otvaranju vrata nekog novog, za vaše dijete nepoznatog svijeta. Ponekad su to banalne stvari, ali mogu biti i vrlo ozbiljne, kao što su droga ili kriminal. Zbog toga je još važnije da dijete pratite u svim njegovim razvojnim fazama kako biste uvijek znali što ga trenutačno privlači.

Loši razlozi da se protivite nekom društvu svog djeteta su:

  • dijete izgleda neuredno,
  • stanuje daleko,
  • roditelji su mu razvedeni,
  • nema odlične ocjene…

S druge strane, upozoravajući znaci, a time i potencijalno dobri razlozi da se suprotstavite izboru svog djeteta su:

  • taj prijatelj inicira problematična ponašanja,
  • izbjegava razgovor s vama,
  • suviše je dominantan u odnosu na vaše dijete...

Djela, a ne riječi. Vaša moć kao roditelja je golema. Dijete od vas uči sve ono na čemu će graditi svoju osobnost, iako toga niste svjesni, ni vi, ni dijete. O vama ovisi hoće li znati samostalno se suočavati sa svojim problemima, kako će se ponašati prema svojoj okolini.

Budite dobar model za kopiranje. Nemojte zaboraviti da dijete mnogo bolje uči iz vašeg ponašanja nego iz vaših riječi. Ako nešto govorite, a ne ponašate se u skladu s tim što govorite, dijete će nepogrešivo kopirati vaše ponašanje, a ne riječi.

• Pravilo koje želite uvesti najprije sami morate poštovati.

• Svako svoje pravilo objasnite. Važno je da dijete razumije zašto na nečemu insistirate umjesto da vas posluša samo zato što to vi kažete. Vama je cilj kooperativno, a ne poslušno dijete.

• Nikada ne govorite „drugo sam ja“ kao argument (primjerice, dijete vas pita zašto ono ne može raditi ono što radite vi), jer time narušavate vaš odnos, stavljate dijete u podređen položaj, pokazujete da nemate kvalitetne argumente.

• Razgovarajte sa svojim djetetom. Saznajte što ga to privlači određenom crtanom liku, učiteljici, glavnom junaku neke računalne igrice, medijskoj zvijezdi, sportašu… To će vam biti putokaz do saznanja koje osobine ga privlače.

• Važno je da znate i kako dijete provodi svoje slobodno vrijeme. Osmislite zajedničko vrijeme tako da mu pružite kvalitetne obiteljske vrijednosti. Pažljivo birajte sadržaje kojima se zajedno bavite. Odgledajte zajedno neki film, pročitajte priču, pogledajte obiteljske fotografije.

Vaše dijete je na putu odrastanja. Potreban mu je uzor. Kad ga ne nalazi u svakodnevnom okruženju, traži ga među medijskim zvijezdama ili vršnjacima. Zašto biste tako važnu ulogu prepustili nekome drugome? Budite vi taj svjetionik na putu njegova odrastanja.

Cijelu temu čitajte na sljedećoj poveznici.

Tekst: Jelena Holcer, pedagoginja

Izvor:sensa.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije