Oduvijek sam znala da nešto nije u redu: Mama u videu pokazala znakove autizma kod svoje bebe

Simptomi ovog neurorazvojnog poremećaja najčešće se javljaju u prvim godinama života, a sumnjate li da razvoj vaše bebe nije u skladu s dobi, potražite pomoć stručnjaka jer "ponekad mama jednostavno zna".

TikTok/mareshah3

Specifičan način na koji se beba kreće po kući, okreće, često ponavlja određene pokrete, prati pogledom ili čak zaboravlja riječi koje je jednom naučila i izgovorila, potaknuo je jednu mamu na pomisao da bi njezina djevojčica po nečemu mogla biti drugačija od svojih vršnjaka.

Roditelji otkrili prve simptome autizma kod svoje djece: Kad smo posumnjali da nešto nije u redu?

Danas, kada smo sa svih strana zasuti raznim informacijama i poluinformacijama, pa i kada je u pitanju razvoj i zdravlje djece, roditelji su s razlogom zbunjeni i često u prevelikoj zabrinutosti ne vide neke očite znakove. Konzultacije sa stručnjacima i liječnička pomoć su nezamjenjivi, ali isto tako, ponekad mama jednostavno zna.

Tako je bilo i u ovom slučaju kada je majka Mareshah snimila ponašanje svoje bebe za koje je bila uvjerena da nije tipično. I bila je u pravu, njezina malena je u autističnom spektru, što je ne čini manje nevjerojatnom. 

Kada najranije možete vidjeti simptome autizma kod bebe?

Autizam, klinički poznat kao poremećaj iz spektra autizma, najčešće se definira kao neurorazvojno stanje koje karakteriziraju teškoće u socijalnoj komunikaciji, odnosno interakciji te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja, interesa i aktivnosti. Autizam je neurorazvojno stanje, što znači da se javlja u samim začecima djetetovog razvoja, ali i da se način na koji se autizam manifestira kod pojedine osobe mijenja tijekom života, piše Savez udruge za autizam Hrvatske.

Dijagnozu postavlja više stručnjaka koji zajedno prate dijete, a simptomi se najčešće javljaju u prve dvije godine djetetova života, do treće godine. Rana dijagnoza je od velike važnosti, stoga je važno na vrijeme prepoznati znakove koji upućuju na autizam.

Simptomi autizma mogu varirati od djeteta do djeteta.

Dijete između 12 i 24 mjeseca

Ne komunicira s vama niti se okreće kad ga zovete imenom, čak i kad mu to ponavljate nekoliko puta; nema nikakve ili vrlo male interakcije s vašim izrazima lica ili osmijehom. Također, ako mu pokušate pokazati predmet, on ne usmjerava pažnju na njega, prenosi clickpentrufemei.ro.

Dijete od dvije godine

Još ne govori ili pokušava privući vašu pozornost na druge načine (kretnjama ili izrazima lica), ne uspostavlja kontakt očima, ne pokazuje znakove uživanja u igri.

Dijete od tri godine

Ne uživa u interakciji s vršnjacima i nema odgovarajuće izraze lica koji su karakteristični za tu dob. Voli se igrati samo s jednom vrstom igračaka ili određenim dijelom igračke, poput okretanja kotača autića samo prstom. Također, može se dogoditi da ga nikakve igrice ne stimuliraju.

Pročitajte još neke druge uobičajene znakove autizma po dobi djeteta.