Do kada dijete voziti u kolicima? Dr. Rajović je strog oko dječje dobi kad ih trebate prestati koristiti

Stručnjak je dao primjer koji je doživio sa svojom djecom kad su bili mali i objasnio kako djecu zapravo pripremate na život kad ih ne nosite i ne vozite u kolicima nego dajete priliku da hodaju.

Shutterstock

Dr. Ranko Rajović govorio je o korištenju dječjih kolica, a prema njegovom mišljenju, predugo korištenje je ponekad i na štetu djeteta.

"Roditelji koriste kolica do druge-tri godine. Kad ih pitam zašto, neki mi kažu kako ih možemo koristiti samo godinu-dvije, a platili smo ih 500-600 eura? Ali to nije sve, kažu, kolica su im i pomoć. To onda znači da mi time hoćemo sebi olakšati, kupili smo najbolja kolica i onda što, da ih koristimo do pete godine? Jeste kupili najbolja kolica? Pa dajte ih nekoj ženi koja nema kad vaše dijete napuni dvije godine. Gotovo, nema više kolica", rekao je cijenjeni stručnjak za dječji razvoj.

Anketa
Glasalo je 74 korisnika

Dodaje kako mu roditelji često govore da djeca samo malo koriste kolica dok su u šetnji, da im uskoče da se malo odmore ako se umore. Kao odgovor, ispričao je priču koju je doživio sa svojom djecom kad su bili mali, piše Zelena učionica.

Roditelji nose dijete kad kaže da je umorno

"Imam četvero djece i s njima sam pet-šest puta godišnje išao na planinu Taru, gdje smo bili u kući bez struje i vode, a izvor je bio 50 metara dalje. Jedne godine su bili ljetni praznici i bilo je jako vruće, pa su me pitali mogu li po sladoled.

Do trgovine je bio šumski put, oko pet kilometara, rekao sam im da neću upaliti auto po tom putu, jedino ako idemo pješke. Tada su sa mnom bili Iva, koja je imala četiri i Vuk koji je imao tri godine. Rekli su da žele ići pješke i tako smo krenuli", kaže Ranko Rajović za emisiju "Psihologija" na HRT-u.

Ali postavio je jedan uvjet. Ako djeca kažu da su umorna, odmah se vraćaju kući. Jer, kaže, ovo je doba kada djeca lako kažu “mama, tata, umoran sam, nosite me”. A roditelji se obično smiluju i nose ih.

Shutterstock 

"Išli smo šumskim putem, a djeca su zbog zmija uvijek bila u čizmama u planinu, čak i ljeti. I to stare, iznošene čizme, s onim rupama na đonovima. Stanemo na pola puta, kaže Vuk: 'Pauza' i počne izuvati čizme, pitam ga što je bilo, on odgovori da ne zna. Uzeo sam čizme i vidio da su pune sitnog kamenja, izvadio sam kamenje i nastavimo put.

Djecu motiviraju zadaci

Taj dan su, kaže, prešli 10 kilometara zbog sladoleda.

"Kad sam to vidio, sutradan idemo vrganje na jedno brdo, sutra na drugo lisičarke. Jer ako kažem da idemo u šetnju, to ne može. Moraju imati neki zadatak koji će ih motivirati", objašnjava Rajović.

“Idu po sladoled na isti način, s tim da on stane na pola puta i traži da se vrati jer je umoran, pa ga djeca bodre da ne može, da može, da može izdržati”, kaže Rajović uz smijeh.

Shutterstock 

Poanta ove priče zapravo je da bi roditelji, kada dijete napuni dvije godine, trebali izbaciti kolica iz upotrebe.

"Ako vidite da s tri ili četiri godine mogu hodati 10 kilometara zbog sladoleda, onda nema opravdanja. Netko kaže da mučite djecu. Nije to mučenje djece, ovako ih pripremate za život .. Prebroditi jedan problem, drugi, treći, peti... Puni su hormona sreće kad im se to dogodi, a mi im to oduzmemo", zaključio je Rajović.

 Izvor: Zelena učionica