Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

9 neobičnih činjenica o blizancima

Blizanci imaju neke neobične različitosti za koje nam se čini da su nemoguće. S druge strane krase ih i neke neobičnosti, svojstvene samo njima.

 blizanci

1. Jednojajčani blizanci nemaju isti otisak prsta

Pomislit ćete da činjenica da jednojajčani blizanci imaju jednaku DNK mora upućivati i na iste otiske prstiju, no to nije istina. Kad dođe do podjele oplođenog jajašca na dva ploda oni kreću s jednakim otiscima, no tijekom 13. tjedna kad se bebe počnu intenzivnije pomicati, dotiču vodenjak i time mijenjaju svoje otiske.

2. Zrcalna slika blizanaca je ista

Oko 25 posto jednojajčanih blizanaca se razvija tako da postaju jednake zrcalne slike jedan drugoga. Ipak jednojajčani blizanci nisu potpuno isti. Može se dogoditi da je jedan dešnjak, a drugi ljevak, mogu imati madeže na različitim mjestima na tijelu, različit rast kose na glavi. To se dogodi ako se oplođeno jajašce razdvoji na dva dijela tjedan dana ili više nakon začeća.

3. Majke blizanaca bi mogle dulje živjeti

Neke studije su pokazale kako su blizance rađale snažne i zdrave žene koje su imale šansu najdulje živjeti. Znanstvenici su zbog toga iznijeli teoriju prema kojoj se evolucija pobrinula da zdrave žene brže šire svoje gene. To naravno ne uključuje blizance rođene nakon IVF-a.

4. Visoke žene imaju više šanse roditi blizance

Visoke žene imaju više hormona koji stimuliraju rast, a koji mogu potaknuti i jajnike na jaču stimulaciju i time pospješiti i češće začeće blizanaca.

5. Više mlijeka, veća šansa za blizance

Žene koje jedu više mliječnih proizvoda imaju 5 puta veću šansu za začeće blizanaca. Naime govedo također proizvodi hormon koji stimulira rast te se on oslobađa u mlijeko koje žene konzumiraju.

6. Moguće je da blizanci imaju različite očeve

Normalno žena mjesečno ima samo jedno jajašce, no može se dogoditi da sazriju i dva jajašca. Ima li majka odnose s dva muškarca, moguće je da spermij jednog oplodi jedno, a spermij drugog drugo jajašce.

7. Blizanci komuniciraju već u trbuhu

Ultrazvukom su znanstvenici vidjeli da blizanci već u 14. tjednu trudnoće posežu jedan za drugim. U 18. tjednu su se međusobno doticali više no što su doticali vlastito tijelo. Liječnici su čak zamijetili da su pokazivali različite grimase jedan prema drugome i bili vrlo nježni i oprezni oko područja oka kao što bi bili i kad se radilo o njihovom vlastitom oku.

8. Blizanci razvijaju svoj jezik

Znanstvenici smatraju da blizanci koriste jedan drugog kao modele za učenje jezika kad nema prisutnog odraslog. Gledajući se i provodeći vrijeme zajedno stvaraju „jezik“ koji se sastoji od preokrenutih riječi i onomatopejskih izraza. Iako se takav jezik najčešće javlja kod blizanaca, može se javiti i kod obične djece koja su često zajedno. Takvi „izmišljeni“ jezici nestaju vrlo brzo čim djeca nauče pravi jezik.

Foto: Profimedia

Najnovije