Poznati austrijski liječnik, neurolog i psihijatar Sigmund Freud vjerovao je da postoji pet različitih faza djetinjstva koje određuju kako će dijete u odrasloj dobi upravljati svojim svjesnim i nesvjesnim identitetom. Ovo je tih 5 kontroverznih faza i 5 Freudovih stavova o odgoju.

1. Dojenje da, ali ne previše

Freudova psihologija tvrdi da je dojenje jedna od ključnih okupacija djeteta u oralnoj fazi koja traje od rođenja do 18. mjeseca života. S jedne strane, prebrzo odvikavanje djeteta od dojke rezultiralo bi oralnom fiksacijom i pesimističnom osobinom ličnosti, ali s druge strane, predugo dojenje moglo bi također imati neželjene učinke na djetetov kasniji karakter. Naime, ono može postati bespomoćnosti i pretjerano ugađati drugima.

2. Djeca nemaju što raditi u vašem krevetu

Dojenčadi se ne dotiče, a faza na koju bi najviše utjecalo zajedničko spavanje odvija se između 3. i 6. godine. Upravo u toj takozvanoj falusnoj fazi, dječaci i djevojčice navodno razvijaju podsvjesnu seksualnu privlačnost prema roditelju suprotnog spola, te istodobno osjećaju rivalstvo s roditeljem istoga spola. Dječaci se, dakle, susreću s Edipovim kompleksom, u kojem njihove majke postaju zjenice njihovih mladih očiju, a djevojčice se bore s Elektrinim kompleksom očinskog dodvoravanja. Spavanje u bračnom krevetu, iz Freudove perspektive, samo bi pogoršalo te psihološki zbunjujuće sukobe, produbivši te impulse ljubavi i mržnje i uzrokujući neuroticizam.


3. Popustite, roditelji helikopteri!

Freud potiče roditelje da djeci daju dovoljno vremena i prostora da se sami igraju, istražuju i čak krše pravila. To, pak, ne znači da roditelji ne bi trebali postavljati nikakve granice.


4. Problem prisilnog odvikavanja od pelena

Iako se Sigmund Freud nije smatrao stručnjakom za roditeljstvo, imao je nešto za reći i o odvikavanju od pelena. Korištenje tute prekretnica je djetetove analne faze koja traje od 18. mjeseca do 3. ili 4. godine života. Freud je sugerirao da bi prisiljavanje djeteta da se odvikne od pelena prije ulaska u analnu fazu moglo biti štetno za njegov psihološki razvoj.


5. Očevi nisu važni

Freudovo tumačenje odnosa roditelj-dijete bilo je čvrsto ukorijenjeno u tradicionalnim rodnim ulogama njegova vremena. Očevi su smatrani autoritarnim glavama kućanstva, a skrb o dojenčadi bila je u potpunosti u domeni majke. Posljedično, očevi ne igraju veliku ulogu u razvoju djeteta sve do falusne faze - od 3. do 6. godine. Tijekom tog razdoblja dječaci počinju obraćati pažnju na svoje očeve. Ali do tada, majke su te koje stvaraju ili uništavaju psihoseksualni razvoj.

7 stvari koje djeca nasljeđuju od oca
Shutterstock Freud je smatrao da spavanje u zajedničkom krevetu nakon 3. godine života utječe na psihički razvoj djece

 Izvor: HowStuffWorks