Kada se pripremate za roditeljstvo, na umu imate nekoliko stvari – bit ćete umorni, bavit ćete se pelenama i hranjenjem bebe veći dio dana, ponekad će se osjećati preopterećeno…

No jeste li na svoj popis izazova stavili pranje djetetove kose? Ako niste, odmah to zapišite jer velik broj mališana baš tu doživljava svoje male nervne slomove, a vi ćete se za svako pranje kopse pripremati kao da idete na ratište.  Tko bi rekao da će takva rutinska stvar prouzročiti toliku frku!?

Prvo, važno je znati da je djetetova burna reakcija na pranje kose definitivno samo faza. Iako većina djece vrišti dok im perete kosu, igranje u kadi i s vodom prilično im je zabavno, pa to imajte na umu.

Zašto djeca ‘vrište’ kad ime perete kosu?

1. Strah da im voda ili šampon ne uđu u oči

Bez obzira na to radi li se o vodi ili šamponu, dovoljna je samo da jedna kapljica uđe malenom djetetu u oči pa da osjetio nelagodu i počne plakati te, naravno, svaki put kada uđe u kadu, kreće s plakanjem. Dok je beba bila mala, bilo je jednostavno – položili ste je na ruku i nagnuli natrag, a voda je s glavice otekla u kadu. No, čim dijete počne sjediti u kadici, to više nije tako.

2. Strah od padanja unatrag

Ako pokušate dijete ‘nagovoriti’ da nagne glavu unatrag, to baš nije tako jednostavno. Jer, dok mu glavu naginjete svojom ruke, dijete zna da nema kontrolu nad svojim pokretom, a pojavljuje se strah da će, kada nagnu glavu unatrag, izgubiti ravnotežu i pasti.

3. Problem s dodirivanjem vlasišta

Mnoga mala djeca imaju otpor prema masiranju glave, a  neka su općenito osjetljiva na neke dodire. Neku djecu možete podvrgnuti jačem trljanju vlasišta, dok neka podnose samo nježne dodire. Pranje kose postaje puno manje stresno nakon što shvatite što vaše dijete voli.

Dakle, pokušajte raditi na tome da se dijete osjeća ugodno kada mu voda prekrije lice. Kako dijete kadu povezuje s neugodnim iskustvom pranja kose, teško da će se opustiti dok ga budete uvjeravali kako je lijep osjećaj osjetiti vodu na licu.

Voda na licu, neka bude normalna pojava!

1. Plivanje s djetetom

Inače, plivanje i vježbe u vodi vrlo su korisne za razvoj vašega mališana. Ne samo da se dijete oslobađa raznih strahova nego i svladava vještine koje će mu olakšati učenje plivanja. Upišite neki program plivanja za malu djecu i prepustite ga novom iskustvu s divnim medijem kao što je voda.

2. Zamijenite kupanje tuširanjem

Dok dijete stoji pod tušem, kao da ima bolju kontrolu nad pokretima glave i svojega tijela pa mnogi klinci lakše podnose vodu na licu dok ih tuširate. Svakako, i dalje ih držite na oku – baš kao što to činite dok su u kadi – kako biste izbjegli sve moguće nezgode.

3. Neka dijete bude 'šef od šampona'

Ako dijete ima problema s pranjem kose, najbolji i najbrži način je da ono upravlja ovom aktivnošću. Stavite mu šampon u ruke i pustite ga. Samo će odrediti kako će utrljati šampon, naravno, uz vašu skromnu pomoć. I da, možda to neće biti najbolje pranje kose koje će doživjeti, ali na kraju im možete ponuditi pomoć kod ispiranja kose.

Savjeti za pranje kose koje vrijedi isprobati

Evo manjih trikova koje možete isprobati u kadi i koji mogu pomoći kod pranja kose.

1. Neka dijete koristi zaštitne naočale

Stavljanje naočala za plivanje tijekom ispiranja pomoći će vašem djetetu da se osjeća sigurnije ako se boji da mu voda ili šampon uđu u oči.

2. Imajte pri ruci suhi ručnik

Prije nego što započnete 'strašno' pranje kose, pokažite svome mališanu da imate suhi ručnik koji je spreman obrisati svu vodu koja se nađe na licu.

3. Pogled u strop!

Naučite svoje dijete da 'gleda u strop' kada ispirete šampon. Na taj mu način nećete morati sami naginjati glavu. Posao obavljen!

4. Stavite mali ručnik na oči

Topao, iscijeđen mali ručnik, lijepo presavijen preko očiju, može imati umirujući učinak – a kad voda dođe blizu očiju, krpa će je upiti.

5. Igrajte se

Stresnu situaciju treba pretvoriti u zabavnu! Čini se preteško, zar ne? No zašto se ne biste s djetetom igrali, recimo, frizera dok perete kosu? Dok radite frizuru, ponudite djetetu šalicu čaja ili kakao (naravno, igrate se, pa će u šalici biti hladna voda). I prije negoli se vaše dijete snađe, kosa je oprana!

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock