1. Bolje oribati mehanički nego rješavati kemijski

Najgore nakupine bakterija nalaze se uz odvod sudopera, tuša i kade jer ovdje uvijek ima vlage i hrane za njih: ljuskica odumrle kože, kose i sapuna. Čišćenje nakupina u odvodima možete napraviti i da ne koristite kemiju, gumenim odčepljivačem, četkom ili spiralnom žicom. Odvod u kuhinji obično se može i lako rastaviti, a zatim očistiti svaki pojedini dio cijevi. To nije nimalo lijep posao, ali je učinkovit! Nemojte koristiti klorirana sredstva za čišćenje WC-a s anorganskim kiselinama. Ova sredstva su izrazito štetna za okoliš. Jednostavno možete napraviti neotrovno, ali učinkovito sredstvo za čišćenje cijevi. Uspite u odvod 4 žlice sode, zalijte s pola čaše alkoholnog octa. Ostavite da se u odvodu zapjeni i da pjena djeluje nekoliko minuta ili duže. Isperite jednom litrom vrele vode.

  1. Meke metle najbolje metu

Laminatni i drveni podovi mogu se lako, i vrlo nježno, riješiti prašine i mrvica jednostavnim metenjem mekom metlom. Obrišite pod blago vlažnom krpom s par kapi eteričnog ulja. Ipak, imajte na umu da li i koliko vlage podnose površine. Parketi su obično zaštićeni premazom pa se mogu lako čistiti važnom krpom.

  1. Nakon tuširanja također osušite tuš

Nakon tuširanja trebate prebrisati tuš kabinu i pločice, a također osušiti metalne dijelove. To ne samo da sprečava rast plijesni, već i bakterijama oduzima vlagu koja im je potrebna za rast.

  1. Operite spužvice i krpice koje koristite

Spužvice i krpice koje koristite za pranje posuđa i brisanje kuhinje treba često prati u perilici - i nakon svake uporabe temeljito ih isprati, raširiti i ostaviti da se brzo osuše. Ovako uklanjate i sprečavate razvoj bakterija.

  1. Radije čistite bez kemikalija

Ne koristite deterdžente na kojima se nalazi simbol opasnosti. Dezinfekcijska sredstva svih vrsta su suvišna i nepotrebno štetna, posebno za malu djecu.

  1. Ispravno doziranje

Slijedite upute o doziranju. Često se sredstva za čišćenje i deterdženti predoziraju prema motu "Puno će puno bolje očistiti". Radije koristite koncentrate. Njih ćete morati razrjeđivati pa ćete to raditi tako kako piše na uputama, lakši su i povoljniji, traju dulje i na kraju je manje ambalažnog otpada u prirodi.

  1. Odmah uklonite prljavštinu

Ako odmah uklonite manje prljavštine, primjerice na štednjaku, kasnije nećete to morati ozbiljnije čistiti. Isto se odnosi i na pranje posuđa. Ako hrana nije bila masna, većinu ostataka možete isprati vodom. To olakšava ispiranje, a štedi i deterdžent za pranje posuđa.

  1. Zračenje umjesto raspršivanja

Sobni sprejevi i osvježivači zraka ne poboljšavaju zrak u sobi, već samo pokrivaju neugodne mirise. Pored toga se sumnja da su štetni za zdravlje. Temeljito provjetravanje u svakom slučaju je bolje. Ako vam to nije dovoljno, potražite stvarni izvor neugodnog mirisa. Uvijek je bolje boriti se protiv uzroka nego liječiti simptome.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia