Ako je čišćenje postalo ogroman Sizifov kamen koji sve teže gurate uzbrdo, onda ste vjerojatno upali u zamku totalne neproduktivnosti i samomučenja. Prema Gretchen Rubin, autorici knjige o raščišćavanju i bacanju nepotrebnih stvari 'Outer Order, Inner Calm', ključ za učinkovito čišćenje doma leži u tome da čišćenje ne doživljavate kao ogroman, neizvediv zadatak, već naprotiv izvodite ga ovako - u jednominutnim napadima čišćenja. Autorica predlaže da čistite točno i samo jednu minutu i to barem jednom dnevno.

"Obavite bilo koji zadatak koji se može završiti za manje od jedne minute, bez odlaganja i odmah", piše Rubin. "Ispraznite perilicu posuđa, otvorite račun i bacite kuvertu, stavite dokument u fascikl, bacite olovku koja ne radi, stavite toplomjer natrag u ormar za lijekove.

Osnovna ideja je da postupno promijenite stav prema spremanju tako da vas ono više ne opterećuje. Osim toga, kaže autorica, budući da se "ti zadaci obavljaju tako brzo, nije teško slijediti ovo pravilo, i nevjerojatno je koliko se može napraviti... kroz nekoliko tjedana." Pokušajte...

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia