Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjeti za roditelje koje često ne trebamo (2)

Brižnih savjetnika imat ćete na sve strane, no neće vam se svaki od savjeta osobito svidjeti. Evo nekih od njih koji su među učestalijima

Uživajte u svakom trenutku

Danas nam više-manje stalno sugeriraju, čak naređuju, da budemo sretni i da općenito uživamo u svemu. Živimo, kako ističu mnogi istraživači suvremenog života, u doba prisilne sreće. Koliko je tek onda takva naredba primjerena za obraćanje roditeljima: uživajte u svakom trenutku. Roditeljstvo je neusporediv dar, najljepši miris proljeća, udahnite ga punim plućima. No premda je to za većinu roditelja u načelu zaista točno, u svakodnevnoj roditeljskoj praksi nema uživanja dok dijete ima temperaturu ili dok traju tantrumi. Iako dobronamjeran, nalog da uživate u svakom trenutku može samo potaknuti osjećaj krivnje i neadekvatnosti

Sanja Ivanušević Grgas: Ideja da smo u svakom trenu sretni i optimalni ne samo da je nemoguća već stvara i niz drugih problema, osobito osjećaj krivnje i osjećaj da nismo dobar roditelj jer, eto, postoje trenuci koji nisu posuti samo laticama, kao i kraći ili dulji periodi koji su zahtjevni i teški. Osjećaji krivnje i neadekvatnosti javljaju se iz nekoliko netočnih pretpostavki:

• Nisam dovoljno dobar roditelj ako postoje trenuci koji su mi grozni. Da jesam, mogao bih u svima uživati.

• Nisam dovoljno sposoban roditelj jer da sam kompetentniji i da se bolje mogu povezati s djetetom i zadovoljiti njegove potrebe, da više znam ili mogu, tada bih uspio riješiti sve njegove probleme i ne bi bilo teško.

• Neugodni osjećaji, poput frustracije, iritacije, ljutnje, bespomoćnosti štetni su i treba ih što prije maknuti i ne dopustiti im da se jave.

Naravno da postoje teški trenuci i da bi bilo neobično da u njima uživamo. No ti osjećaji nimalo ne umanjuju ljubav prema djetetu ili kompetenciju roditelja. Dakle, moguće je ne voljeti određene faze i istodobno biti dobar roditelj. Također, i neugodni osjećaji nužni su i potrebni u životu i ne možemo ih ukinuti, jer nam svi nose važnu poruku. Ako razumijemo vlastite neugodne osjećaje, ako ih ne potiskujemo i zabranjujemo, emocionalno smo zdraviji.

Bebe manipuliraju roditeljima

Bebe vas vrte oko prsta, smiju vam se iza leđa, crtaju dijagrame u zraku, bebe su lukave, ne smijete im nasjesti, emotivno vas ucjenjuju, manipuliraju vašim strahovima i nesigurnostima... Ukratko: djeca su prepredenija od cijele marketinške industrije. No čekajte malo, bebe jednostavno ne poznaju i ne shvaćaju mehanizme uzroka i posljedica niti doživljavaju linearni koncept vremena, prema tome bebe plaču jer je to njihovo jedino sredstvo izražavanja, a na roditeljima je da prepoznaju uzrok i pomognu im. Bebe ne mogu manipulirati jer to još ne znaju, no mali vragolani sigurno bi to upotrijebili protiv vas kada bi znali kako.

Sanja Ivanušević Grgas: Male su bebe u trenutku rođenja neurološki nezrele i još će dugo sazrijevati. Za zdrav razvoj i sazrijevanje potrebni su biološko sazrijevanje i vanjska podrška, koja se sastoji od dosljednog zadovoljavanja bebinih potreba. Zbog razvoja neuroznanosti sada zaista možemo vidjeti kako izgleda bebin mozak, tako da znamo da su dijelovi mozga odgovorni za manipulaciju, jednu poprilično zahtjevnu strategiju, kod beba potpuno nerazvijeni. Dakle, mala beba nije fizički sposobna smisliti manipulaciju sve i da hoće jer joj za to potrebni dijelovi mozga naprosto nisu razvijeni. Kada mala beba plače, plače uvijek s dobrim razlogom i zato što je to njezin glavni način komunikacije. Ipak, s vremenom djeca uče, pa na nesvjesnoj razini neka djeca nauče da će istinsku pažnju i kontakt dobiti tek kada učine nešto što nama smeta. No tu nije problem u njima, već u nama.

, Image: 351196339, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Malo dijete - mala briga, veliko dijete - velika briga

Namjera ovakva savjeta vjerojatno je utješiti roditelje koji misle da im se sve najteže događa upravo sada, dok su bebe male, tvrdnjom da su to tek sitnice u usporedbi s onime što roditelje tek čeka, kada djeca malo odrastu, pođu u školu, pa ih zahvati ludilo puberteta: “Ako mislite da je nenaspavanost problem, samo pričekajte da vam dijete upadne u loše društvo i da stane tvrdoglavo odbijati početi učiti tu dosadnu matematiku.” Ovisno o temperamentu, bebe i djeca prolaze razne neurološke faze i u procesu formiranja karaktera – na koji djeluju najviše roditelji, a zatim i ostali utjecaji iz okoline – mogu se odviti brojni korisni, ali i beskorisni/loši mehanizmi koji se poslije pretvore u obrasce ponašanja. Dakle, prve tri jesu najvažnije, pa će i eventualno “zahtjevno” dijete, ako se u formativnom periodu sve posloži, u starijoj dobi biti manje sklono obrascima lošeg ponašanja.

Sanja Ivanušević Grgas: Svaka razvojna faza donosi svoje izazove, a koliko će oni biti zahtjevni ovisi o samom djetetu, ali i o nama – o tome što je nama osobno zahtjevnije, o našim očekivanjima, o izazovima koje imamo u drugim segmentima života te o podršci koju dobivamo. Tako će neki razmjerno lako podnijeti nespavanje jer se i inače lakše nose s time ili im je potrebno manje sna, a teže će podnijeti fazu djetetova kontriranja ili osamostaljivanja. S nekom je djecom lakše, s nekom teže, no imajte na umu dvije stvari: nemoguće je predvidjeti ili kontrolirati kako će se stvari odvijati i očekivanja su važna – ako očekujete da će biti teško, onda ste skloniji vidjeti samo teške stvari ili ih tumačiti na taj način, a realno su jednake šanse za obje opcije. Da, sa svakim djetetom ima težih trenutaka, no budite otvoreni za različite opcije.

, Image: 353403794, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Tekst: Gordana Kolanović Roško

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije