Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premalo mlijeka u prsima problem je koji se može riješiti

Dojenje je najprirodnija stvar na svijetu, ali nije ujedno i najlakša vještina i treba je svladati. Jedan od problema s kojim se majke često susreću je količina mlijeka koja će, nakon uspostavljanja dojenja kad ćete misliti da je ...

 dojenje

Djeca koja se tijekom dojenja ne uspijevaju zasititi, često plaču na prsima, mrzovoljna su, nezadovoljna i žele ponovno nakon kratkog vremena na prsa. Kad je apetit djeteta veći od količine mlijeka koje je mama do nedavno zadovoljavala, to ukazuje na to da dijete upravo prolazi skok u rastu i potrebno mu je više mlijeka nego do sada. To međutim ne znači da se treba preplašiti i odustati od dojenja ili odmah pripremati bočicu. Nove količine mlijeka se mogu nadoknaditi.

Najčešće se problemi s dojenjem odnosno problemom količine mlijeka mogu riješiti upornim dojenjem. Stavljajte dijete što češće ne prsa tijekom dana, ali i tijekom noći. Pritom mijenjajte položaje dojenja kako biste stimulirali sve dijelove dojki. Nakon nekoliko dana intenzivnog dojenja prsa će se prilagoditi novim potrebama za mlijekom.

Pritom se valja opustiti, ne misliti o problemima i brigama, već se usmjeriti na to što želite. A to je da dijete pokrene veću proizvodnju mlijeka. Stvorite ugodnu atmosferu što će potaknuti otpuštanje mlijeka i češće dojite. Ako nemate mir i tišinu, zatvorite se u neki kutak stana i tu boravite s djetetom. Pratite djetetovo raspoloženje i opće stanje, ako imate osjećaj da mu trebate dati bočicu, dajte mu bočicu. Pokušajte zadržati smirenost i slušajte svoj instinkt.

Čajevi za povećanje količine mlijeka

Budite suzdržani kad vam ponude čajeve za povećanje količine mlijeka u prsima. Radi se o bilju koje ima ljekovita svojstva, no koje je najbolje uzimati u vrlo malim količinama jer se može dogoditi upravo suprotan učinak da vam se količina mlijeka smanji umjesto da se poveća. Pijte sasvim normalno kao i inače kad ste žedni i tijekom dojenja si blizu postavite čašu vode kako biste u svakom trenutku mogli popiti ako vam zatreba. Nemojte se prisiljavati piti.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije