Sekret sastavljen od loja i znoja lijepi se na odljušteni epitel kože zajedno s česticama prašine. Ako se taj sekret svakodnevno temeljito ne odstranjuje, mogu nastati naslage poput krastica koje mogu prekrivati i veći dio glavice. Zbog toga dijete postane nervozno i nemirno, glavica ga svrbi,češe se i može ozlijediti nježnu kožu.

Tjemenica je “dobra” podloga za razvoj raznih bakterija i koža se može inficirati. Zato je treba tretirati. Ljuskice kože je najbolje čistiti nakon večernjeg kupanja djeteta.

Postupak: Glavicu namažite toplim parafinskim uljem, potom na nju stavite maramu od tople pelene i pustite deset minuta da se tjemenice pod toplim uljem otope. Tada ih uklanjajte nježnom četkom za kosu ili tupim češljem. Ako su naslage tjemenice debele, tada preko noći stavljajte oblog od parafinskog ulja, a preko obloga kapicu. Ujutro djetetovu glavicu namažite kremom koja potiče epitelizaciju (npr. Penaten).

Postupak skidanja možete ponavljati svakodnevno dok se tjemenice ne otope s parafinom i ne ostružu. U slučaju stalnog vraćanja tjemenice, najbolje je da dijete odvedete na pregled dermatologu kako bi on provjerio radi li se uistinu o tjemenici ili možda nekoj drugoj bolesti vlasišta.

Foto: Profimedia