Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blagotvorna masaža beba za svako doba dana

Masažu bebe možete provoditi ujutro za dobro jutro za buđenje, u sred dana za održavanje energije te navečer za lakši san. Kako bi dijete imalo maksimalan učinak masaže, najvažnije je da ste smireni, da masirate dijete s voljom ...

 masaža bebe

Kompleks vježbi “za dobro jutro”

 • Milovanje ruku

Nježno primite bebinu ručicu pa je masirajte od zapešća do ramena. Nježno otvorite šačicu pa promasirajte svaki prstić. Ponovite isto na drugoj ruci.

 masaža bebe
 • Okretanje na trbuh

Položite dijete na trbuh. Ako još ne podiže samostalno glavicu, tada mu je okrenite prvo na jednu stranu, a zatim na drugu. Ručice složite pod djetetove grudi. Ako dijete samostalno podiže glavu i opire se rukama, pokažite mu igračku jarke boje na udaljenosti 25-30 cm te je pomičite lijevo-desno, gore-dolje.

 • Pružanje nogica

Zadržite dijete u zraku tako da ga držite pod miškama i licem okrenuto prema vama. Približite vrhove djetetovih nožica tvrđoj podlozi, primjerice vašim koljenima. Dijete će refleksno pružati nožice kao da se odupire o podlogu.

 • Ljuljanje na lopti

Najbolje je ako ovu vježbu izvode oba roditelja zajedno. Položite dijete trbuhom na loptu koju ste prekrili pamučnom pelenom. Pridržavajte ga u predjelu struka, a ruke neka mu slobodno leže ispred prsa. Napravite nekoliko pokreta naprijed-natrag, lijevo-desno, po dijagonali.

 masaža bebe

Kompleks vježbi “za dobar dan”

 • Postavljanje na trbuh

Ponovite postupak vježbice za dobro jutro. Položite dijete na trbuh. Ako još ne podiže samostalno glavicu, tada mu je okrenite prvo na jednu stranu, a zatim na drugu. Ručice složite pod djetetove grudi. Ako dijete samostalno podiže glavu i opire se rukama, pokažite mu igračku jarke boje na udaljenosti 25-30 cm te je pomičite lijevo-desno, gore-dolje.

 • Milovanje nogica

Položite dijete na leđa. Milujte prednju i stražnju stranu noge od stopala prema bedru i natrag. S djecom starijom od tri mjeseca možete i vježbati nogicama. Nogu lagano skvrčite u koljenu i zatim je tako približite trbuhu pa vratite u početni položaj. To ponovite i s drugom nogom.

 • Milovanje leđa i kralježnice

Preokrenite dijete s leđa na trbuh. Dlanom nježno prelazite po leđima djeteta od glave prema stražnjici, a u povratku preokrenite dlan i milujte ga vrhovima prstiju ne vršeći pritom nikakav pritisak.

 masaža bebe

Kompleks vježbi za miran san “haju-haju”

 • Milovanje prsa

Objema rukama, punim dlanovima, milujte djetetova prsa od sredine prema ramenima, i to tako da od središta prsa širite ruke prema gore, u stranu i prema dolje.

 • Milovanje trbuha

Milujte djetetov trbuh u smjeru kazaljke na satu izbjegavajući područje jetara.

 • Milovanje leđa i kralježnice 

Ponovite postupak opisan među dnevnim vježbicama. Preokrenite dijete s leđa na trbuh. Dlanom nježno prelazite po leđima djeteta od glave prema stražnjici, a u povratku preokrenite dlan i milujte ga vrhovima prstiju ne vršeći pritom nikakav pritisak.

 • Milovanje lica i glave

Počnite milovati glavu od čela prema tjemenu. Zatim krenite od središta čela prema šiškama.

Milujte područje ušiju, bradice i obraza. Na kraju primite dijete na ruke, privijte ga kako bi moglo osjetiti otkucaje vašeg srca i smiriti se za san.

 masaža bebe

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije