• Dijete neka spava u svojem krevetiću u roditeljskoj sobi

Spavanje roditelja uz malo dijete, pogotovo ako je roditelj pospan ili umoran, nije najbolje rješenje za dijete. Također, nije dobro da s bebom spavaju starija braća ili sestre. Preporučuje se da dojenče spava u svojem krevetiću u sobi s roditeljima jer se tako smanjuje vjerojatnost od pojave SIDS-a.

  • Krevetić mora imati ravni tvrđi madrac, bez jastuka i igračaka

Dijete ne bi smjelo spavati na dekicama, vodenom ili zračnom krevetu, u nosiljci ili kolicima, na janjećoj koži, jastuku, perju, ručnicima i ostalim mekim materijalima. Preko ravnoga tvrđeg madraca treba biti samo čvrsto zategnuta plahta.

Na krevetiću ne smiju biti nikakve igračke i zaštitne platnene ogradice, bočni držači, ručnici ili bilo što što bi dijete moglo povući sebi na glavu ili što bi mu moglo onemogućiti micanje.

Dijete trebamo pokrivati do prsa, prekrivačem učvršćenim za krevetić, ali tako da djetetove nožice dosežu dno krevetića i da ne može spuznuti ispod pokrivača. Vreća za spavanje idealno je rješenje.

  • Ne namećite djetetu dude varalice

Uporaba duda varalica pokazala se dobrom praksom pri uspavljivanju djece, no ne treba ih silom nametati djeci ako ih odbijaju, niti ih treba pokušavati stavljati djetetu u usta nakon što je već zaspalo.

  • Djeca obvezno trebaju spavati na leđima

U toj je situaciji nešto češća pojava zaležanog zatiljka, a to se može spriječiti drugim mjerama dok je dijete budno. Također, spavanje na leđima smanjuje vjerojatnost apneje (prekida disanja duljeg od 20 sekundi). U slučaju zdravstvenih problema zbog kojih bi djeca trebala spavati na trbuhu (hendikep, prerano rođeno dijete, dijete koje često povraća nakon hranjenja ili ima problema s disanjem, plućima i srcem), razgovarajte s patronažnom sestrom o tome u kojem biste položaju trebali dijete staviti spavati.

Na leđima je ipak najsigurnije!

Praćenjem učinaka inicijativa za spavanje djece na leđima, pokazalo se da su one u različitim zemljama dovele do smanjenja učestalosti SIDS-a i do 70 posto. Daljnja istraživanja pokazala su da spavanje u bočnom položaju nije dovoljno sigurno jer se djeca lako mogu okrenuti u potrbušni položaj, pa se preporučuje isključivo spavanje na leđima.

Foto: Profimedia