Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deka ili vreća za spavanje za malu bebu?

Na ovu temu svaki roditelj sigurno ima nešto za reći. Vreći za spavanje većina daje prednost jer se smatra sigurnijom varijantom. No, ako pazite na nekoliko detalja, pokrivač ili deka su također prihvatljivo rješenje

 pokrivanje bebe noću

Prednosti i mane oba načina pokrivanja beba:

Vreća za spavanje
  • Vreću za spavanje preporučuje većina pedijatara. Dijete se u vreći za spavanje ne može prekriti preko glave i zapriječiti si dovod zraka.
  • Ako dijete jako nemirno spava, vreća je idealno rješenje jer se ne može otkriti.
  • Kad je ušuškana u vreću beba se teže okreće na trbuh, položaj kojeg u prvim mjesecima pedijatri savjetuju izbjegavati dok dijete spava. Vreća se može i zamotati i biti manje udobna ako je starije dijete vrlo aktivno dok spava.
  • Pripazite da vreća bude primjerene debljine s obzirom na temperaturu u prostoriji u kojoj beba spava. Ljeti tanja, zimi deblja, no svakako treba pripaziti da djetetu nije pretoplo. Roditelji su skloni utopljavati djecu (posebice tek rođene bebe) i umotavati ih u previše slojeva (bodiće, pidžame, vreće i onda još i dekica). Dobro promislite je li ta količina slojeva zaista potrebna.
Pokrivač
  • Ako pokrivate dijete pokrivačem, spustite ga nožicama do donjeg ruba krevetića kako se ne bi moglo još niže spustiti i glavu zavući ispod pokrivača.
  • Pripazite i na to da dijete ne leži ukoso u krevetu jer se tako također može dogoditi da se prekrije preko glave.
  • Neka dekica ili pokrivač budu manji kako ne bi bilo suvišnog materijala koji bi se lakše popeo djetetu preko glave.

Ne smije biti ni hladno ni pretoplo

Svejedno odlučite li se za vreću ili pokrivač, najvažnije je da djetetu nije hladno ili još gore prevruće kad se dijete počne preznojavati (jer prevelika toplina povećava rizik od iznenadne smrti dojenčeta). Najbolje je provjeriti djetetov potiljak i utvrditi je li mu hladno, ugodno ili pretoplo.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije