LAŽNE SUZE: Zašto se bebe pretvaraju da plaču i treba li ih tada ignorirati?

Lažno plakanje je ono plakanje koje nije motivirano vitalnim potrebama kao što su hrana, san, puna pelena ili bol.

Shutterstock

Djeca koja lažno plaču ne čine to zbog straha ili ozljede, a takvo plakanje lako možete prepoznati kad vidite da su sve bebine potrebe zadovoljene. Bebe koje lažno plaču vole se približiti roditeljima, na trenutak zaustaviti i promatrati reakciju roditelja što znači da su svjesne svog ponašanja. Zašto bebe lažno plaču i kako se postaviti u tim situacijama? 

Želja za roditeljskom pažnjom

Ne postoji neka određena dob u kojoj dijete počinje lažno plakati, ali najčešće se to događa između šestog mjeseca i godine dana kada beba usvaja komunikacijske vještine, piše Mom Junction. Djeca to najčešće čine kad su sigurna da će ih netko čuti.

Najčešći je razlog lažnog plakanja privlačenje roditeljske pažnje. U tim će situacijama dijete postati veselo čim se roditelji približe i ponovno će plakati kada odu. Ponekad ovim plakanjem djeca žele pokazati svoje neslaganje s nečim, na primjer sa završetkom igre ili čitanjem priča. Čim se aktivnost ponovno pokrene, plač će prestati.

I todleri koji proživljavaju tantrume ponekad lažno plaču ako njihove želje nisu odmah ispunjene no tantrume uglavnom prate i druge reakcije poput emocionalne osjetljivosti, vrištanja, udaranja ili bacanja na pod.

Shutterstock 

Komunicirajte s bebom

Uglavnom nema potrebe za zaustavljanjem ovog plača jer se on smanjuje kako beba raste. Ipak, u određenim si trenucima možete olakšati situaciju tako što ćete bebi skrenuti pažnju s uzroka negodovanja i ponuditi joj nešto drugo.

Ako svaki put podignete bebu i tješite je čim krene plakati, to joj može postati predvidljiva reakcija. Pokušajte jednom reagirati drugačije, reći bebi ne i stati pored nje, ali ne uzeti je u ruke. Nova reakcija zainteresirat će bebu i smanjiti šanse da se opet rasplače.

Pričajte s bebom u trenucima lažnog plakanja. Pokažite na igračku i pitajte je želi li to ili možda želi jesti. Imenujte najčešće bebine želje i potrebe i prstom pokazujte na njih kako bi dali bebi primjer da sljedeći put, umjesto plakanja, pokaže što treba.

Najveći je izazov ignorirati djetetov plač, čak i kad je lažni, no ponekad neće biti druge nego pustiti dijete da odradi svoje i pričekati da se smiri. Svakako ne treba svaki put ignorirati lažni plač jer dijete njima iskazuje neku svoju potrebu i važno je razumjeti što ga muči.