Ide, ide bubamara

Ide, ide bubumara. Ne zna, ne zna gdje bi stala. Zastala je na tvoj dlan, hajde bubamaro van!

Dok izgovarate ove stihove polako i razgovjetno (i nježno s osmijehom) prstima "hodate" po bebinim nogicama pa po ručicama, sve dok ne dođete do dlana, gdje zastanete i onda brže "odletite" prstima nekud dalje... Slobodno mijenjate mjesta po tijelu po kojima bubamara šeće. Zadnji dio popratite nešto glasnijim tonom jer ste tjerali bubamaru s dlana. Možete se općenito poigrati ritmičnošću pjesmice pa ponekad ubrzanije (što je veća beba više će voljeti brže aktivnosti) recitirati i hodati prstićima...

Skočibuha

Ako dođe lav, napravit će splav. Ako dođe gost, napravit će most. Ako dođe buha – napravit će “bu-ha”!

Izgovarajte stihove i tapkajte prstima od bebina ručnog zgloba, preko ruke, do vrata. Na kraju, za iznenađenje, pritisnite prstom bebi nos. Ako je pritom budete nježno škakljali po cijelom tijelu, trest će se od smijeha.

Palčeva igra

Palac šljivu lupi... ovaj ih skupi... ovaj ih slaže... ovaj ih važe... a mali sve smaže!

Kod ove igre lagano prelazite bebi od prsta do prsta. Kad dođete do malog prsta i napravite pauzu prije posljednjeg retka, napetost se povećava. To beba i čuje jer se ton glasa povisuje sam od sebe. Beba od napetosti i veselja hihoće već prije posljednje rečenice jer brzo uči što će se upravo dogoditi.

Tu ide putić

Tu ide putić, tu stoji mostić, tu skače ptičica, tu hopsa zečica, tu raste travčica, tu stoji guščica.

Prvo možete pratiti linije bebina dlana, a tada lupkati dlan ili lagano potezati prst po prst.

Ovo ne samo da ugodno škaklja nego beba dobiva i jako dobar osjećaj za veličinu i svojstva vlastite ruke. Igra je osobito lijepa kad je u sobi polumrak i dijete se u potpunosti može posvetiti doživljavanju vlastitog tijela.

Tekst: I.T.

Foto: Profimedia