• Pustite ih neka se sami igraju

Ako se vaše dijete zadubilo u neku igru ili aktivnost, nemojte ga prekidati. Bilo da imate sasvim maleno ili pak starije dijete, dopustite mu da samo istraži ono čime se trenutno bavi. Možda su u centru pažnje bebe njezine ručice, možda vrpca koja visi na nekom plišancu ili pak slika na zidu. Dok je beba zadovoljna i ne plače, a vidite i da nešto promatra ili proučava to su ustvari počeci samostalnog igranja. Dopustite to i ne miješajte se. Isto je i sa starijim djetetom. Ne ometajte ga svojim primjedbama kako nešto krivo radi i slično. Doći će vrijeme kad ćete se družiti na taj način.

  • Poticajno okruženje

Nemojte dugo čekati da malenu bebicu od nekoliko mjeseci stavite na dekicu na pod. To je najsigurnije mjesto za prvi okret, ali i najprirodnije mjesto za to. Dijete osjeća tvrdu podlogu pod cijelim svojim tijelom i ona ga potiče na okretanje. Također na dekicu stavite i poticajne igračke koje će dijete pokušavati dosegnuti. Malo starije dijete će se rado igrati puzzlama na podu, proučavati ih, rastavljati ih, gurati kockice, plišance, jastučiće. Stvorite poticajnu okolinu i dijete će je rado početi proučavati.

  • Određeno vrijeme za igru

Djeca vole ritam i pravilnosti što se može iskoristiti i za vrijeme igre. Neka igranje bude primjerice uvijek nakon doručka i prije večernjeg spavanja. Pokušajte djetetu omogućiti mir, bez televizora i radija, barem u trenutku kad se za neku igru baš zainteresira. Time ćete poticati koncentraciju i omogućiti djetetu potpun doživljaj bez ometanja. Možete se i vi uključiti ako djetetu inicijalno treba pokazati kako neku igračku upotrijebiti, ali to učinite samo jednom ili dvaput, a zatim ostavite djetetu da se samo snalazi.

  • Vježbajte odvajanje

Kad se četveromjesečno dijete zaigra na podu pokušajte ga malo ostaviti samo u prostoriji makar vi virili iza vrata. Nemojte se plašiti jer dijete ne može u toj dobi nikamo otići u tri sekunde, a time će učiti da nije strašno ako ne vidi majku u svakoj sekundi. Kažemo učiti jer će ono još dugo misliti da vas uopće nema ako vas ne vidi. Ako dijete plače ili negoduje, govorite djetetu da idete kratko nešto pogledati i da ćete se brzo vratiti. Ako treba govorite cijelo vrijeme dok ste izvan prostorije da vas dijete čuje kako se udaljavate i kako se vraćate. Neka to bude i samo 5 sekundi, a zatim se vratite.

kako-uciti-dijete-da-se-igra-samostalno
Babies playing with toys and their mother resting on a couch, Image: 33501868, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Onoky
  • Pomozite ako dijete to traži ili je nužna vaša reakcija

S djetetom vam neće biti dosadno. Stalno će tražiti vašu pomoć, a prve situacije u igranju će biti da im dodate lopticu koja se otkotrljala, ispravite rampu s igračkama koju je ono odgurnulo i srušilo nožicama i slično. U situacijama gdje dijete nije ugroženo, nemojte odmah pritrčavati u pomoć, već malo pričekajte da vam se obrati i zatraži pomoć. U tim dragocjenim sekundama će možda i samo krenuti riješiti svoj problem što je odlično jer osjećaj uspjeha u slučaju da do njega dođe vrlo je važna lekcija:“Ja to mogu i ja sam sposoban.“.

  • Polako s očekivanjima

Mislite da se vaše dijete ne zna igrati samo. Možda je to zato što ste stalno uz njega i govorite mu kako i što treba raditi. Opustite se. Ono što možete očekivati od male bebe do godinu dana jest da se koncentrira na neku igru pet do deset minuta, ali je morate pustiti da se samo zabavlja. Stariji klinci mogu dulje održati koncentraciju te se sami igrati petnaest do trideset minuta. Vi budite uz njih i nadgledajte ih, ali se nemojte previše uključivati. Sada još uživajte u pogledu na svoju malu pametnicu jer uskoro ćete se morati aktivno igrati. Čovječe ne ljuti se, memori, izrade figurica od plastelina, crtanja...

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia.hr