Poznato je da bočica može omesti početak dojenja jer mlijeko iz nje lakše izlazi i dijete se ne mora truditi previše sisati na njoj kao što to mora činiti na prsima. Kad se dijete jednom navikne na bočicu, prsa mogu izgubiti svoju primamljivost jer na njima se treba truditi.

To se može dogoditi već u rodilištu kad dijete umjesto da sisa prvi put na prsima, prvo upozna bočicu, a zatim i poslije ako majka kombinira bočicu i prsa. Dijete se time zbunjuje i nerijetko odabire bočicu na kojoj ne treba snažno sisati. Zato je najbolje u kriznim razdobljima kad iz nekog razloga odlučujete koristiti se bočicom, mlijeko izdojiti i davati ga djetetu na žličicu ili čašu, a izbjeći kontakt s bočicom.

Ako odustajete od dojenja ili ste iz nekog razloga trenutno spriječeni dojiti, naravno da će bočica tada biti vaš jedini i vrlo dobar izbor.

Duda varalica

S dudom je stvar malo drukčija. Djeca se rađaju sa snažnim instinktom sisanja koji moraju zadovoljiti. On im omogućava da se redovito hrane i u tijelo unesu dovoljno kalorija. Ako beba ne provodi dovoljno vremena na prsima ili je njezin instinkt za sisanjme vrlo izražen, duda može pomoći djetetu da sisa koliko mu je potrebno i tako se umiri. Duda varalica je u tom slučaju dobro privremeno rješenje.

Međutim, bilo bi dobro postupno početi s odvikavanjem djeteta od dude najkasnije do 10. mjeseca života kad refleks za sisanjem već znatno oslabi, a dijete još nije svjesno da je duda nestala. Poslije, nakon prve godine, odvajanje od dude bit će puno teže, a tada duda varalica više nije potrebna zbog nagona, već zbog navike tješenja na taj način. Znamo li da duda može utjecati na djetetov zagriz i poremetiti rast zubića, vrijedi rano krenuti s odvikavanjem.

Foto: Profimedia