• Želite li što bezbolnije uvesti dijete u svijet "krute" hrane prije uvođenja dohrane, počnite ga posjedati uz obiteljski stol za vrijeme obroka odraslih. Dajte mu žlicu i tanjurić i neka se igra i privikava na jedaći pribor i zajedničke obroke.
  • To što dijete izbacuje prvu kašicu, nije znak da mu kašica nije ukusna, već ne zna gutati i ne zna kako prihvatiti žlicu i ono što je na njoj. Budite strpljivi i učite dijete jesti.
  • Čudna grimasa pri prvom okusu kašice u ustima ne mora značiti da dijete ne želi jesti ili da mu namirnica nije ukusna. Ako se grimasa ponavlja, tad ćete se morati malo potruditi. U kašicu možete dodati malo izdojenog mlijeka što će djetetu mirisati i imati okus na nešto što voli. Ili jednostavno odustanite na neko vrijeme s tom namirnicom. Djeca se za tjedan dana znaju predomisliti.
  • Nemojte odmah razmišljati o raznovrsnosti kašica ili super kombinacijama. Djetetu su žličica i "gusta" tekstura kašice već dovoljno uzbuđujući i novi tako da mu je potrebno dati vremena da to prihvati kao nešto normalno. Ne brzajte stoga promijeniti namirnicu, već joj nakon što ste je nudili nekoliko dana, dodajte drugu. Postupnost i spor tempo uvođenja novih namirnica odgovara i djetetovoj probavi.
  • Voće i povrće možete izmiksati sirovo, kuhano na pari ili zapečeno u pećnici.
  • Pripazite na gustoću kašice. Neka djeca odbijaju isuviše guste kašice što vas može zbuniti ako mu upravo prvi put dajete tu namirnicu. Obično maleni više vole rjeđu kašicu, a stariji mališani gušću. Katkad se dijete može pobuniti na grudice. Njih posebice u početku dobro usitnjavajte.
  • Kako kašice polako zamjenjuju majčino mlijeko, nemojte izbjegavati u kašice dodati žličicu ulja. To je posebice važno kod kašice s povrćem (mrkvicom) čija iskoristivost naglo raste ako se jede s masnoćom. Osim toga masnoće su i vrlo važan materijal za živčani sustav i mozak pa ih nikako nemojte sasvim izbjegavati.
  • Djeca obožavaju jesti prstićima. Nemojte ih sprečavati u tome jer je to višestruko korisno za razvoj. Dijete vježba pincetni hvat i prinošenje hrane ustima, uči kontrolirati količinu hrane koju uzima, uživa u hrani i osjećaju da je sposobno samostalno jesti... Ta iskustva su od neprocjenjive važnosti za budući odnos prema hrani. Ponudite mu za početak veće kuhane komade koje dijete lako drži u ruci. To može biti komad jabuke, korabice, mrkvice, kuhane kukuruzne palente. Dok dijete samostalno jede, neka sjedi uspravno te ga radi njegove sigurnosti čitavo vrijeme nadzirite.

Foto: Profimedia