Počnite s malom količinom i potom dozvolite djetetu da siše do sitosti. Neka ono samo odluči kada je spremno zamijeniti cijeli mliječni obrok novom namirnicom. Osigurajte ugodnu atmosferu u vrijeme kada mislite da dijete nije pregladno i prenervozno za nova iskustva. Strpljenje i smiješak će vam biti najbolji saveznik u početku dohrane.

Položaj djeteta

Položaj u kojem ćete započeti dohranu ovisiti će prije svega o starosti i motoričkim sposobnostima vašeg dijeteta. Dijete u dobi od 6 mjeseci vjerojatno će već sjediti uz potporu pa ćete ga tako moći hraniti u za to najprimjerenijem položaju - sjedećem. Prilagodite nagib naslona sjedalice ako postoji mogućnost kako bi djetetu osigurali čim ugodniji položaj. Ako s hranjenjem na žličicu počinjete prije no što dijete prosjedi možete ga najlakše nahraniti u sjedalici koja ima poluležeći, odnosno polusjedeći položaj gdje su leđa sigurno naslonjena na tvrdu i ravnu podlogu.

Ponudite djetetu pribor za korištenje od samoga početka dohrane

Sigurno je da će isprva služiti samo za igru, ali vrlo brzo djeca nauče čemu služi, naravno uz vaš poticaj, stalan trud, angažman i priču. Smješak će uvijek biti dodatan začin malom obroku.

Ručice djeteta moraju također biti čiste jer će ono samo pokušavati staviti hranu u usta što im nikako nemojte braniti. Dapače potičite njihovu samostalnost u bilo kojem smislu pa tako i kod hranjenja. Dopustite da ono samo miješa i isprobava nove okuse i mirise na način koji samo želi, neka samo dodiruje i miriše hranu i prinosi je ustima.

Dijete u dobi od jedne godine već se može samostalno služiti žlicom i vilicom te samostalno piti iz čaše koristeći obje ručice.

Kulturu blagovanja oko stola djeca uče od samoga početka stoga imajte na umu da ih odmah počnete uključivati u zajedničke obroke oko stola koliko je to moguće na vaš današnji tempo.

Nikada ne silite dijete da jede preko svoje mjere ili hranu koja mu se nikako ne sviđa, ali svakako neka izbor namirnica u tanjuru koji nudite djetetu bude uvijek svjež, nov i raznovrsan.

Sigurnost

Niti u jednom trenutku nemojte zanemariti ili umanjiti sigurnost djeteta.Prije svega neka bude sigurno smješteno u vašem krilu ili za to predviđenoj sjedalici zakopčano sigurnosnim remenčićima prema uputama proizvođača. Pri ruci imajte samo potreban pribor i svježe pripremljen obrok koji ste ohladili na odgovarajuću temperaturu.

Nikada nemojte djetetu dati obrok ako niste provjerili toplinu hrane u zdjelici.

Ispod brade djetetu pričvrstite podbradak ili neku drugu vrstu zaštite kako ne bi nepotrebno uprljali ili smočili robicu koju dijete ima na sebi i dodatno ga gnjavili ponovnim presvlačenjem. Obratite pažnju da ima dovoljno prostora oko vrata za nesmetano gutanje, disanje i okretanje glavice.

Pribor neka bude čist i uredan, primjeren veličinom i oblikom, a prednost dajemo plastičnim materijalima zbog manje mogućnosti od zagrijavanja i nastanka ozljeda, osobito usne šupljine i zuba.

Higijena usne šupljine nakon jela

Bočice s hranom ili slatkim napitkom kao i dude varalice nisu preporučljive za uspavljivanje ili konzumaciju osobito tijekom noći jer su čimbenici rizika za nastanak karijesa. Ako dijete ne može izbjeći noćno pijenje, dajte mu običnu vodu neka pije iz čaše ili didaktičkog lončića.

Prehrambene navike su također vrlo bitne u razvoju i očuvanja zdravih zubića. Nakon svakog obroka krute hrane koje dijete uzima ponudite mu da ispere zubiće čistom vodom. Na takav će način dijete započeti i usvajanje još jedne dobre i zdrave navike usko vezane za prehranu.

Tekst: Vilena Maglica Šoša, dipl. med. techn. pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Zagreb - Centar, Irena Ban, bacc. med. techn. patronažna sestra Dom zdravlja Zagreb - Centar Foto: Profimedia