Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dosta nam je borbe oko dohrane!

Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelji moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u bilo kakve pregovore s djetetom

Vrlo je važno od najranije dobi stvoriti dobre navike hranjenja. Kao i svaki početak, uvođenje novih namirnica na jelovnik djeteta može biti prilično neugodno iskustvo za roditelje. Vi ste se toliko trudili napraviti ukusan obrok svojem mališanu, a on se "kiseli" na svaki pokušaj da mu ugurate žlicu u usta. Pravi su sretnici oni kojima to od početka ide glatko, no nije ništa neobično ako dijete ne pokazuje oduševljenje novom namirnicom, s obzirom na to da je do tada (uglavnom je to najmanje šest mjeseci) jelo samo mlijeko. Posebno su osjetljiva dojena djeca, jer njima hranjenje nije samo zadovoljavanje gladi, već i prilika da se umire uz majku i osjete sigurnost.

Kad krenete djetetu nuditi nešto novo, izaberite trenutak kad je dobro raspoloženo. Nemojte se iznenaditi ako dijete, nakon upornog odbijanja, jednog dana samo otvori usta i počne jesti. Samo morate biti uporni i manje emocionalno angažirani - ne smatrajte to osobnim neuspjehom.

Potpuno je očekivano da ćete biti zabrinuti ako se svakodnevno morate "boriti" s djetetom oko hrane. Imajte na umu da ne možete prisiliti dijete da pojede ono što stavite pred njega. Najgore bi bilo kažnjavati dijete, provocirati sukob, gubiti živce i stvarati neprestane sukobe oko hrane. Umjesto toga, pokušajte pronaći smiren pristup i nastojte djetetu omogućiti da jede vlastitim tempom, kaže dr. Richard C. Woolfson u svojem vodiču za roditelje «Zašto djeca to rade?». Postoji nekoliko temeljnih pitanja koja roditelju moraju postaviti sami sebi prije nego što krenu u bilo kakve pregovore s djetetom. Prvo je zabrinjava li vas tjelesna težina djeteta. Naime, najčešća briga prouzročena izbirljivim jedenjem jest da dijete neće napredovati kako bi trebalo. Zato neka njegovu tjelesnu težinu provjerava obiteljski liječnik – vrlo je vjerojatno da se ono razvija i raste pravilno. Nadalje, morate biti realni i istini pogledati u oči: jeste li nervozni zato što je obrok propao? Frustrirajuće je provesti mnogo vremena kuhajući samo da biste gledali dijete koje "brlja" hranom po tanjuru. Na početku dohrane, djetetu ćete davati jedan kruti obrok dnevno (najbolje onaj između 11 i 13 sati), a mlijeko će, bez obzira na nove obroke, još uvijek činiti osnovu prehrane.

Većina djece koja su izbirljiva pri jelu, spontano prerastu tu naviku. Zato zaboravite na pitanje: "Ima li moje dijete problem?" i nemojte pretjerano reagirati.

Evo još nekoliko korisnih savjeta: smanjite količinu vode pri kuhanju namirnica; kuhajte veće komade povrća, jer će jelo imati jači slatkasti okus, a to bebe vole; ako primijetite da neka namirnica (često su to mahunarke) bebi teško padne na želudac, odnosno stvara plinove, napravite pauzu otprilike dva tjedna, a onda opet pokušajte i, za kraj,  zapamtite da nije dobro miješati previše namirnica odjednom (najviše tri do četiri vrste).

Tekst:  D. P.

Fotografije: Profimedia

Najnovije