I ne samo da bebe uživaju u vlastitom vremenu za igru, ono je važno je i za njihov razvoj. Stručnjaci tvrde da se na taj način razvija djetetovo samopouzdanje te izgrađuje neovisnost u kasnijem djetinjstvu. Također, dijete koje se zna zaigrati samo vjerojatno poslije neće imati razdoblja kada će se žaliti da mu je dosadno ili da nešto nije u mogućnosti napraviti. U protivnom, ako roditelj ne omogući djetetu da radi nešto samostalno, ono može postati pasivno u starijoj dobi.

Naravno, vrlo je bitno odgovarati na djetetove potrebe, kada je željno vaše pažnje te se igrati s njim kad god možete. No, pretjerana interakcija može prestimulirati dijete, pa čak ga i onemogućiti u učenju novih vještina.

Postoji mnogo načina kojima možete ohrabriti djetetovu samostalnost

  • Ako vaše dijete još ne puže, smjestite ga na dekicu s plastičnim, neslomljivim zrcalom za djecu ili zanimljivom zvečkom.
  • Nakon nekoliko mjeseci okružite ga igračkama koje će željeti dosegnuti kako biste ga potaknuli na prevrtanje i puzanje.
  • Jednom kada vaše dijete svlada pokrete kojima može dohvatiti neku stvar, samostalno igranje postat će mu zanimljivije.

Upamtite!

"Solo" igre kod maloga djeteta traju vrlo kratko. Vaše će vas dijete plačem ili nurganjem obavijestiti da mu je dovoljno samostalne igre. Stoga nastojte pročitati bebine signale.

Foto: Profimedia