Svim roditeljima blizanaca javlja se osjećaj straha da neće uspjeti posvetiti se jednom i drugom djetetu jednako

Vjerojatno ste se u trenutku kad ste saznali da vam stižu blizanci, utješili argumentom:"Kako s jednim tako i drugim, samo je posla dvostruko više." To i jest istina donekle, konačno možda su vam blizanci prva djeca pa ni ne znate što znači imati samo jedno dijete. Ali život s blizancima donosi pitanja i dileme koje s jednom djetetom nikada ne bi postavili.

Iako su isti, poštujte ih kao dvije zasebne osobe

Najbolje tako da shvatite svoje blizance kao zasebne osobe:

  • Budite dosljedni u izgovaranju imena i imenujte dijete, a ne blizance. Izbjegavajte govoriti: "Smirite se, zašto plačete", već: "Maja, smiri se, Karlo, zašto plačeš!"

  • Vama je svejedno tko će prvi doći na red primjerice kod hranjenja, ali potrudite se da svako dijete katkad bude prvo. Danas Karlo prvi dobiva kašicu, a sutra će Maja biti prva. I obratno!

  • Vaši blizanci su dvije osobe s različitim sklonostima i interesima. Slušajte njihove želje pa jednom kupite loptu, a drugom autić ili lutkicu. Dobro će doći da se djeca povremeno odvoje. Ode li tata u šetnju samo s jednim djetetom, a mama drugom prilikom s drugim, oboje će saznati možda nešto novo o čemu to dijete razmišlja, čime se želi baviti i sl.

1. Dojenje blizanaca

2. Kako uhvatiti ritam kad vam se rode blizanci?

4. Treba li za blizance kupovati iste igračke?

5. Koje stvari kupiti za lakše funkcioniranje s blizancima?

6. Gdje će blizanci najbolje spavati?

7. Ista ili različita robica za blizance?

8. Kako se opremiti s blizancima u šetnju?

9. Kojim argumentima možete uvjeriti supruga na još jedno dijete nakon blizanaca?

Tekst: Ivona Šatrak

Foto: Thinkstock