Bebe od osam do devet mjeseci počinju osjećati tjeskobu zbog odvajanja i ponovno prolijevaju puno suza

Čim se majka udalji iz vidnog polja ili se nepoznato lice nadvije nad krevetić počinje plač. Plač je dio procesa stjecanja samostalnosti i ne označava nužno bebinu potrebu ili problem. Često se javlja kada su roditelji na odlasku. U takvim je situacijama veoma važno pozdraviti se s bebom bez dramatiziranja i izričito joj reći da ćete se vratiti za nekoliko sati. Suze će stati nekoliko minuta nakon vašeg odlaska. Tim plačem beba preispituje odlučnost roditelja, stoga je potrebno da joj roditelji objasne koliko ih veseli što će vidjeti svoje prijatelje, kolege, otići u kino itd.



To razdoblje prvog odvajanja od roditelja vrlo je konstruktivno. Dijete počinje shvaćati da ono nije jedino bitno u životu svojih roditelja te stječe predodžbu o događanjima u svijetu koji ga okružuje, pa i samo razvija želju za sudjelovanjem.



Plač može biti bebin način oslobađanja od napetosti. Svim roditeljima poznat je slavni plač navečer oko 18 sati, kada nastupa 40 posto bebina plača. Uzroci su različiti: nakupljena napetost, umor, strah od mraka... Jedna je od pretpostavki da bebin živčani sustav nije dovoljno sazrio pa je bebi vrlo teško upiti stres koji je nakupila tijekom dana. Nova lica, novi osjećaji, neprestano naprezanje svih pet osjetila, previše buke, kretanja ili istraživanja... Beba odjednom sklopi oči ili okrene glavicu na drugu stranu i zaplače, kao da pokušava isključiti sve što se događa oko nje i pronaći malo mira. Vrijeme je za tišinu, zatamnjenu sobu i nekoliko umirujućih zagrljaja. Zvukovi poput morskih valova te monotoni zvukovi električnog ventilatora ili usisivača mogu opustiti uplakanu bebu.




Ne zaboravite da bebe mogu osjetiti napetost, stres ili umor svojih roditelja i to pokazuju plačem!



Katkad roditelji jednostavno ne mogu otkriti uzrok bebinih suza jer sve isprobane metode smirivanja nisu bile uspješne. No to nije razlog za uzbunu jer i vi ste samo ljudsko biće. Uz bebu učite da ne možete uvijek sve razumjeti i da ona vjerojatno ima dobar razlog za plakanje. Bebe su oblikovane svojim iskustvom, a vi im možete pomoći razumjeti novostečene osjećaje ako im ponudite suosjećanje i znak da vidite njihovu patnju.



Tekst: Rahela Filip


Foto: Thinkstock