Japanska metoda uspavljivanja uz koju bi beba trebala zaspati za točno 13 minuta

Inspiracija za prvi korak ove metode, odnosno nošenje bebe uokolo, dolazi iz prirode.

Shutterstock

Znanstvenici predlažu jedan način uspavljivanja novorođenčeta koji ne zahtijeva nikakve komplicirane radnje, a usto objašnjavaju zašto je učinkovit.

Studija objavljena u Current Biology objašnjava metodu za smirivanje uplakanih beba koje potom zaspu, ali i ostanu spavati nakon što ih stavite u krevetić.

Metoda 'hodaj pa sjedi'

Metodu, koju možete primijeniti i na smirivanje bebe i na uspavljivanje, zapanjujuće je jednostavna i sastoji se od samo tri jednostavna koraka.

1. Držite uplakanu bebu u naručju, šetajte je okolo pet minuta kako biste je umirili.
2. Nakon što beba zaspe dok je nosite u naručju, sjednite i držite uspavanu bebu još pet do osam minuta.
3. Stavite bebu u krevetić.

U čemu je tajna?

Inspiracija za prvi korak ove metode, odnosno nošenje bebe uokolo, dolazi iz prirode. Zamislite majku lavicu kako nosi svoju bebu u ustima. Dolazi do tzv. transportnog odgovora, koji je umirivanje. Ovakav transportni odgovor pojavljuje se kod mnogih sisavaca.

Znanstvenica Kumi Kuroda i njezini kolege u RIKEN centru u Japanu željeli su doznati može li se isti odgovor dobiti kod ljudskih beba.

Shutterstock  6 najmoćnijih ženskih i muških imena

Promatrali su 21 bebu u dobi od jednog do sedam mjeseci, uspoređujući njihovo ponašanje, pokrete i otkucaje srca, kao reakcije na četiri različita scenarija: drže ih majke koje sjede, drže ih mame koje hodaju, stavljaju ih u 'pokretni krevetić' (tj. kolijevka na ljuljanje ili kolica) i stavljaju ih u krevetić. Rezultati su pokazali da su uplakanu dojenčad najučinkovitije i najdosljednije umirivalemame u šetnji ili pokretni krevetići. Također, otkrili su da se uplakane bebe najbolje umire i zaspu nakon što ih netko nosi hodajući 5 minuta.

Sljedeći korak bio je staviti ih u krevetić. Uspavane bebe nastavile su spavati ako su ih mame prije polaganja u krevetić držale u sjedećem položaju pet do osam minuta. Ako bi ih spustili prije isteka pet minuta, bebe bi se probudile i zaplakale. Iako su znanstvenici testirali različite položaje i brzine stavljanja bebe u krevetić, otkrili su da je samo držanje bebe u naručju dok je mama u sjedećem položaju imalo zadovoljavajući učinak.

Važno je napomenuti da su tijekom istraživanja promatrane samo bebe sa svojim mamama, nisu bili uključeni očevi ili bake i djedovi. Također, studija je obuhvatila samo 21 ispitanika. Nadalje, znanstvenici su istaknuli kako predložena metoda nije zamišljena kao dugoročna strategija za uspavljivanje, nego trenutno smiruje bebu u situacijama kada ne pomaže uspostavljena rutina uspavljivanja.