BEBE ŠTUCAJU IZ RAZNIH RAZLOGA, ali ova pojava nije bolna

Ako beba štuca i ne prestaje, pomislit ćete da joj je to možda bolno, ali vaše malo dijete regulira disanje i gutanje potpuno drukčije od odraslih osoba

Shutterstock

Osim nespretnog, krezubog osmjeha, koja vam je još preslatka stvar kod tek rođenih beba? Mnogi bi se složili da kad beba počne štucati, ne možete se suzdržati a da se ne nasmijete, barem prvih nekoliko minuta. No ako se štucanje nastavi neko vrijeme, zabrinete se i poželite pomoći bebi jer mislite kako joj je to sigurno neugodno.

No štucanje je posve normalno i bebe ga ne osjete kao neugodu, a počinju štucati još u maternici, i to oko 6. mjeseca trudnoće. Zapravo, od trenutka kada im se počnu razvijati pluća. Dakle, nije opasno i ulazi u skupinu refleksnih radnji.

Kako se riješiti štucanja?

Vjerojatno znate desetak 'lijekova' ili načina kako prestati štucati. Kao, recimo, zadržavanje daha, pijenje vode ili da vas netko preplaši, ali nijedan nije primijenjiv na novorođenčad. Ako beba doji, čak joj ne dajete ni vodu prije negoli napuni šest mjeseci života. I, zapamtite, bebe reguliraju disanje i gutanje na način na koji to odrasli ne mogu.  

Dakle, koji je najbolji način da se nosite sa štucanjem novorođenčeta? Jedan od načina je da bebu stavite na prsa ili joj date dudu. Sisanje bebi vraća ritam disanja i time pomaže kod štucanja.  


Kako zaustaviti štucanje novorođenčeta tijekom hranjenja?

Ako vaša beba češće štuca tijekom dojenja ili hranjenja na bočicu, postoji nekoliko trikova koje možete isprobati:
• Napravite pauzu. Promijenite bebin položaj, pokušajte je podrignuti. Ako nakon nekoliko minuta štucanje prođe, ponovno hranjenje može ga smiriti.
• Promijenite rutinu. Ako beba često štuca, pokušajte je hraniti manjim količinama u češćim intervalima, što joj može pomoći da ne proguta previše zraka tijekom svakog hranjenja.
• Češće podrigivanje. Ako hranite bebu na bočicu, pokušajte je podrigivati češće, na primjer nakon svakih minutu-dvije.