Roditelji su najvažniji djetetovi učitelji. Zašto? Zato što bebina prva, ali i kasnija iskustva u interakciji s roditeljima snažno utječu na djetetov sveukupni rast i razvoj. Vama, kao roditeljima, "učenje" i poticanje bebe uglavnom će doći spontano jer ćete provoditi vrijeme s bebom, držati je i milovati, pričati joj i igrati se s njom. Time ćete stimulirati sva njezina osjetila i učiti je o svijetu. Kako to činiti još bolje? Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta.

Prije svega dodir i miris

Budući da vid i sluh nisu do kraja razvijeni, prva osjetila na koja se dijete oslanja su osjetila dodira i mirisa. Ne čudi, stoga što se nakon porođaja preporučuje dodir majke i djeteta "koža o kožu" (prije kupanja djeteta) te dojenje. Pritom dijete osjeća majčinu toplinu i njezin miris što je tješi. Nastavite u tom tonu i kad stignete kući iz rodilišta. Držite dijete na rukama, mazite je i milujte grlite i ljubite. Ako ne dojite, dopustite djetetu da dok se hrani na bočicu osjeti toplinu i miris vaše kože. To će vas zbližiti i ojačati povezanost.

1987-poticanje-bebinih-osjetila

Bebe upijaju lica

Gledajte dijete i dopustite joj da promatra vaše lice. Bebe su posebno usmjerene na lica, no kako u početku još ne vide dobro, približite im se. Povremeno se potrudite spustiti i na podlogu na kojoj leži dijete kako bi vas u ravnopravnom položaju promatralo. Komunicirajte s djetetom na njezinom beba-jeziku, smiješite se, gugućite, namigujte, izvodite grimase. Dijete će vas početi oponašati. Uzvratite joj i vi istom gestom oponašanja njezinih "riječi". Jer bit komunikacije je razgovor, a ne monolog.

Pričanjem razvijate bebin IQ

Dijete će zapamtiti majčin glas već u trbuhu, a kad se rodi prepoznavat će ga kao majčin. Ako je vašem trbuhu pričao i tata, dijete će upamtiti i njegovu boju glasa.

Vrlo je važno da svojem djetetu pričate od prvog dana. Komentirajte svoje aktivnosti vezane uz vašu svakodnevicu i nju, pjevajte joj, recitirajte vesele dječje pjesmice. To što govorite ili joj pjevate ne mora prvih tjedana niti imati previše smisla ili umjetničke vrijednosti. Jedino je važno da vaša želja za komunikacijom s djetetom bude iskrena. Tog pravila se pokušajte držati i ubuduće te ako vam nije do komunikacije, tada se nemojte siliti na nju. Dijete će osjetiti kad ste "prisutni" duhom, a kad ste negdje drugdje s mislima.

Djeca se prvih mjeseci koncentriraju prije svega na boju glasa, promjene u intonaciji i visoke tonove. Najzanimljiviji će im biti skokovi u intonaciji, usklici, obrati, pomalo karikirane promjene. No dijete sluša i riječi koje joj govorite i vremenom “uči” kako se spajaju, povezuju rečenice te prepoznaje sadržaj riječi. Istraživanja psihologa pokazala su da djeca kojoj su roditelji puno pričali kada su bila sasvim mala, imaju viši kvocijent inteligencije i bogatiji rječnik nego druga djeca. Zato opisujte ono što radite, postavljajte bebi pitanja i odgovarajte na njih ili joj pričajte dok gledate slikovnicu.

Igračke za malene

Danas su roditeljima na raspolaganju čitav spektar igračaka prilagođenih novorođenčadi. Sve su one jednostavne, uglavnom mekane, bez previše detalja i boja, šuškaju. Već s par mjeseci kako se djetetov vid razvija igračke mogu biti bogatije detaljima za kojima će dijete ručicom posezati kako bi ih proučilo. Različiti materijali, grubljih ili nježnih površina, konkretnih, kontrastnih boja također potiču razvoj mozga kad ih dijete pogleda, posegne za njima, opipa ih osjeti razliku.

1987-poticanje-bebinih-osjetila

Druženje

Potaknite razvoj socijalnih vještina vaše bebe tako što ćete joj omogućiti da bude u društvu i druži se s rodbinom i vašim prijateljima. Ako se beba ne žali, možete ju dati i u naručje drugima jer će tako širiti svoje horizonte. Strah od odvajanja i stranaca, mogao bi se odjednom pojaviti oko 8. ili 9. mjeseca čak i ako je dijete već prije tog razdoblja bilo bez problema drugima u naručju. To je normalna faza u razvoju beba koja će proći. U tom razdoblju poštujte djetetov oprez, ako ga pokazuje.

Treba znati kad stati

Naravno da je dobro da ste posvećeni djetetu, ipak ne pretjerujte u komunikaciji bilo koje vrste. To znači da poštujete ako je djetetu dosta "brbljanja" s vama ili prisutnosti drugih stranih osoba. Ako ste pretjerali s pričanjem, beba će okretati glavu, izbjegavati kontakt očima, neće biti zainteresirana za vas, pokazivat će znakove da je pospana, ili će postati nemira i vrpoljiti se. Bebe se razlikuju pa će tako jednoj bebi odgovarati više komunikacije, a drugoj manje. Na drukčije načine će vam to dati do znanja, ali svaki roditelj bi s vremenom trebao moći prepoznati kad je njegovom djetetu potreban mir i tišina. To se odnosi na dugotrajno pričanje bebi, stimuliranje prevelikim brojem igračaka, prisiljavanje na fizički kontakt i dodirivanje, a dijete to odbija.

Tekst: roditelji.hr

Foto: Profimedia