Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napredovanje novorođenčeta na težini

Napredovanje težine kod novorođenčeta slijedi određene pravilnosti koje je važno znati. Prva od njih jest ta da novorođenče obično izgubi na porođajnoj težini prvih dana života što se smatra normalnim

 težina novorođenčeta

Zdravo, u terminu rođeno i dojeno dijete, obično izgubi oko 7% porođajne težine koju zatim nadoknadi za oko 14 dana poslije porođaja. Nekoj djeci je za to potrebno i 20 dana. Dijete treba određenu količinu mlijeka tijekom dana da bi preživjelo, a ona se mijenja iz dana u dan, posebno tijekom prvog mjeseca života.

  • 1. dana života želudac novorođenčeta može primiti: 5 do 7 ml po obroku
  • 3. dana života može primiti: 22 do 27 ml po obroku
  • 10. dana života količina će se povećati na: 60 do 80 ml po obroku
  • Krajem 1. mjeseca obroci kod dojene djece kreću se: od 60 do 120 ml po obroku

Majčino mlijeko

Prvo mlijeko koje se pojavi obično unutar 24 sata od porođaja je kolostrum. Prvih 3 do 5 dana nakon porođaja, majka hrani dijete tim prvim mlijekom koje je gusto, žute boje i ima ga u malim količinama. Svaka kap toga mlijeka za dijete je izuzetna. Idealno za mali bebin želudac 2 - 20 ml/3 dana. Ima zaštitnu ulogu jer se lijepi za stijenku crijeva i cijelog probavnog trakta, štiti ga te čisti. Prijelazno mlijeko javlja se između 6. i 13. dana, zrelo mlijeko otprilike 14 dana nakon porođaja.

Ritam hranjenja

Učestalost obroka, ritam hranjenja ili dužina podoja nisu sigurni znaci da dijete uredno napreduje. Patronažna sestra je ta koja će pomoći majci da se snađe u novim izazovima, podučiti je tehnikama uspješnog svladavanja početnih problema, ali isto tako napraviti stručnu procjenu daljnjih potrebnih postupaka. Ako je potrebno, dijete će se izvagati ili će se napraviti kontrolno dojenje da se procijeni količina pri pojedinom obroku, ali isto tako u razgovoru s majkom i procjenom izgleda i ponašanja djeteta, uputiti dijete i majku na daljnju obradu u pedijatrijsku ordinaciju.

Nije preporučljivo prečesto vaganje djeteta jer to ponekad može obeshrabriti majku. Može se dogoditi da težina par dana stagnira zbog majčine hormonalne slike ili zbog toga što dojenče ne napreduje svaki dan isto, što je sasvim normalno. Na kraju ćemo ipak uzeti u obzir ukupan napredak na težini u tom mjesecu, a često i prosjek ukupnog napredovanja podijeljeno s mjesecima života.

Tekst: Jasna Čepić, v.m.s.

Najnovije