Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 riječi bebinog prvog jezika

Sve bebe imaju univerzalan jezik na kojem izražavaju svoje osnovne potrebe. Ako ga naučite, riješit ćete se frustracija zbog neutješnog plača, dijete će biti zadovoljno u svakom trenutku i cijela će obitelj funkcionirati skladnije

 govor beba

Dunstan baby language. Postoji način da bolje shvatite potrebe svoje bebe, a samim tim i da ih zadovoljite u najkraćem roku. A za to je u prvom redu zaslužna Priscilla Dunstan iz Australije kojoj je prvoj uspjelo “čuti” tajni jezik beba i dešifrirati ga.

Riječi koje izražavaju pet osnovnih potreba

‘NEH’ = gladan sam

Zvuk “neh” je reakcija na refleks za sisanjem. Pri izgovoru “h” nije toliko čujan, najviše se čuje produljeno “e” (filmić možete pogledati na YouTubeu, u tražilicu upišite Dunstan). Kad prepoznate tu riječ, znajte da je dijete gladno i da ga treba nahraniti. Za toplijih dana beba će vjerojatno češće izgovarati tu riječ jer će biti žednija. Kad dojite dijete nakon riječi “neh”, možete biti sigurni da zadovoljavate njegovu potrebu za mlijekom u odgovarajućoj mjeri. Možda ćete čak uočiti da dijete manje bljucka i izbacuje hranu, zato što je fizički spremno ponovno primiti novu hranu. Ako dojite dijete, primijetit ćete da vaše tijelo refleksno počinje stvarati mlijeko nakon što začujete bebino kmečanje u obliku glasova “neh.” I vaše će dijete bolje i dulje sisati, jasno, ako je pravilno zahvatilo dojku.

OSTALI SIGNALI GLADI:

 • beba pomiče jezik uzduž vrha usta
 • može okretati glavu s jedne na drugu stranu
 • oblizuje usne
 • siše svoju šaku
 govor beba

‘OWH’ = umoran sam

Zvuk “owh” [aouh] bazira se na refleksu zijevanja i označava da je beba spremna za spavanje. Dok to izgovara, bebina usta poprimaju ovalni oblik. Ako stavite bebu na spavanje nakon što izgovori ovu riječ, vidjet ćete da će brže i lakše zaspati, nego kad propustite te prve trenutke upozorenja. Također možete vidjeti da “owh” beba obično izgovara prije nego što se započne nemirno trzati ili trljati oči, čime označava da je umorna. Na ovaj način ćete na vrijeme prekinuti preveliku stimulaciju nad djetetom, prije nego dijete postane toliko nemirno da se više neće moći mirno uspavati. Na taj će način cijela obitelj mirnije spavati noću.

OSTALI SIGNALI UMORA:

 • beba zijeva ili usta otvara u ovalni oblik
 • bebini pokreti mogu postati trzavi
 • trlja oči ili povlači svoje uši
 • savijanje leđa u oblik luka i meškoljenje
 govor beba

‘EH’ = moram podrignuti

Plakanje pri kojem iz djeteta refleksno izlazi riječ “eh”, nastaje uslijed stezanja prsa čime pokušava na silu izbaciti višak zraka. Često dolazi u seriji kratkih “eh, eh, eh” krikova dok beba pokušava podrignuti. Novorođenče puno vremena provodi u ležećem položaju i zbog toga treba nekoga da ga podigne kako bi lakše podrignulo. Ta se potreba ne javlja samo nakon hranjenja kao što neki misle. Mnoge bebe se probude jer trebaju podrignuti i ako uz vašu pomoć to postignu, mogu nastaviti spavati. Prepoznavanje ove riječi spasit će vaše dijete dugotrajnog plača. Pomognete li djetetu da podrigne kad za tim nastane potreba, sprečavate da se zrak potisne u donji dio abdomena gdje zatim stvara bol. Također se time smanjuje bljuckanje do kojeg dolazi kada dijete hranite u trenutku kad bi zapravo trebalo podrignuti, pa mlijeko sjeda na zračni mjehurić. Naravno, kad se zrak podiže, podiže se i mlijeko, a to bi svakako trebalo izbjeći. Pomozite djetetu da podrigne kad izgovori “eh”, bez obzira dođe li do toga tijekom hranjenja ili nakon njega.

OSTALI SIGNALI KADA DIJETE ŽELI PODRIGNUTI:

 • beba se može meškoljiti ako je polegnete
 • obratite pozornost na stezanje prsa
 • beba može iznenada prestati jesti i početi se komešati
 • “podriganac” može biti tih pa zaključite da je dijete podrignulo ako više ne ponavlja riječ “eh”
 govor beba

‘EAIRH’ = imam vjetrove

Ako vaša beba puno plače, velika je vjerojatnost da ćete začuti glas “eairh” [ieah]. Stvara se u nižem dijelu trbuha i povezana je s plinovima i bolovima koji se zbog njih mogu javiti. Nakon što začujete ovu riječ, pokušajte bebu položiti na trbuh i trljati joj leđa ili nježno masirajte trbuščić kako biste potaknuli vjetar da izađe i ublažili bol. Vjetrove možete spriječiti pravodobnom reakcijom na “eh” kojim beba traži pomoć pri podrigivanju. Na taj način mjehurić zrak izlazi kroz usta. Tako nećete često čuti izgovaranje ove riječi.

OSTALI SIGNALI KADA DIJETE IMA VJETROVE:

 • cijelo bebino tijelo se napinje i može postati ukočeno
 • beba grči noge prema trbuščiću
 • bebino je lice grčevito i pokazuje nelagodu
 • bebin plač postaje nametljiv i žalostan
 govor beba

‘HEH’ = neudobno mi je

Čest razlog dječje razdražljivosti je neugoda koju izaziva prljava pelena, hladnoća ili vrućina. Zvuk “heh” zasniva se na refleksu koji se odnosi na kožu. U toj je riječi naglasak na “h” i izlaženju zraka pri izgovoru. Bebe ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu i vrlo lako se mogu pregrijati ili pothladiti. Na žalost, ne mogu sami sa sebe skloniti višak odjeće ili se pokriti pokrivačem kad to zažele, stoga i ovdje trebaju vašu pomoć. I mnogi su drugi razlozi zašto djetetu nije udobno. Na primjer, žulja ga remen na autosjedalici ili ga iritira novi puder koji ste mu nanijeli na kožu. Tražeći odgovor na djetetov “heh”, učinit ćete sretnijim i njega i sebe.

OSTALI SIGNALI KOJI UKAZUJU DA JE DJETETU NEUDOBNO:

 • osluhnite dobro glas “h” koji nalikuje dahtanju
 • ako je bebi vruće, glavica će mu postati znojna, a trbuščić vruć
 • ako joj je hladno, beba će možda drhtati i imati hladne ruke i noge
 • beba se može početi meškoljiti ili prestati jesti ako mu je pelena prljava

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia

Tagovi

Najnovije