Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Početak dojenja prepun je izazova

Sam početak dojenja može biti vrlo bolan ma koliko mi o tome šutjeli dok gledamo idilične prizore dojenja. Bradavice koje nikada nisu služile toj svrsi te bile stimulirane toliko intenzivno i dugotrajno sigurno će doživjeti velik ...

 dojenje

Prvi problem s kojim se majke susretnu već u rodilištu jer nadolaženje mlijeka. Sasvim je normalno da mlijeko možda ne poteče odmah nakon porođaja i da tako bude i nekoliko dana. Gotovo nijedna žena neće imati puna prsa mlijeka od prvog trenutka, već će dijete izvlačeći prvim sisanjima malo kolostruma potaknuti laktaciju i stvaranje pravih i većih količina mlijeka.

Produkciju mlijeka odmah nakon porođaja otežavaju hormoni u tijelu majke. Tijelo rodilje je još uvijek pod utjecajem visokih razina progesterona i taj hormon još uvijek nadjačava prolaktin, hormon koji stimulira proizvodnju mlijeka. Čim se progesteron snizi, tada se prava laktacija može ubrzati.

Svo to vrijeme majke se često muče mislima da njihove bebe ne dobivaju dovoljno hrane, no stručnjaci znaju da je to djetetu dovoljno i ne plaše se. Bebe se, prije svega, rađaju dobro hidratizirane i očekivano prvih dana nakon porođaja izgube 5 posto svoje porođajne težine. Taj gubitak se obično dogodi još u rodilištu.

No, majčina prsa u tim prvim danima nisu prazna.Kolostrum koji se u tim danima nalazi u majčinim prsima vrlo je hranjiv, kaloričan i prepun imuniteta. Radi se o nekoj vrsti koncentrata kojeg ima malo, ali je zato snažan. On će hraniti bebu tih prvih dana dok ne poteče pravo mlijeko. Da bi ono, međutim poteklo, važno je stavljati dijete na prsa čitavo to vrijeme kako bi dijete sisalo i poticalo prsa na proizvodnju mlijeka te kako bi samo vježbalo i učilo sisati. Čestim podojima, čak i ako mislite da u prsima nema „ničega“, osigurat ćete razine mlijeka potrebne djetetu.

Prvi podoji mogli bi biti bolni, prsa bujati od mlijeka, bradavice biti ozlijeđene zbog nadraživanja. Dojenje će vam olakšati, ako imate osjećaj prepunjenosti, a pravilan položaj na prsima u kojem dijete uzima velik dio areole s bradavicom u usta, smanjiti ranjavanje bradavica. Smatrate li da i nakon nekoliko tjedana vaša prsa ne daju dovoljno mlijeka za bebu, svakako se posavjetujte s mama koje su uspješno dojile, savjetnicama za dojenje na telefonu Udruge Roda (01/6 77 520 i 091/2277 220) ili telefonskom savjetovalištu Telefončić (01/4850 555) i razriješite sve dileme.

Ako na kraju ne uspijete dojiti, nemojte osjećati krivnju jer ste pronašli drugo rješenje. Napravili ste najbolje što ste mogli. Na kraju je važno da ste kao majka zadovoljni i uvjereni da ste učinili dobro jer samo tako ćete biti najbolja mama svom djetetu.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije