U prvom tromjesečju se kod beba razvija koordinacija oko-ruka-usta. Kako dolazi do razvoja ove veze? S oko tri mjeseca dijete odiže svoje ruke i radoznalo ih razgledava. Približava jednu ruku drugoj sve dok se šakice ne sastanu jedna uz drugu, vrti ih i proučava. Kada beba stavi šakice jednu pokraj druge, istodobno savija i kukove. Na skupljene šakice dijete usredotočuje svoj pogled i prinosi ih ustima, a stavljajući ih u usta, bolje ih upoznaje. "Shvaćanje" počinje kod dojenčeta, "opipavanjem" ustima i rukom. Ono će još više mjeseci gurati gotovo sve što ga bude zanimalo u usta kao što će i refleksno hvatati sve u šakicu što mu se nađe na dlanu ili prstićima. To je hotimični, normalan postupak.

U drugom mjesecu života slabi refleks hvatanja šakom, no još uvijek se taj refleks snažno izražava kad dijete slučajnim pokretima ruku dotakne pokrivač, pelenu ili zvečku. Ono grabi predmet cijelom šakom i stišće rubom dlana. To hvatanje je slučajno, ali je i obavezno kod beba u prvim tjednima života.

S navršena tri mjeseca beba će već rukicom posezati za igračkom, ali je još neće znati odlučno uzeti. To će vježbati u sljedećim tjednima. Pogled će potaknuti misao i želju za predmetom, ruka će krenuti prema predmetu i na kraju će ga uspješno uhvatiti i prinijeti ustima. Time voljno uzimanje predmeta u ruku izbacuje urođeni refleks hvatanja koji treba iščeznuti kao dio normalnog razvoja.

Foto: Thinkstock