Situacija je sasvim normalna i događa se mnogoj djeci. No, ako su umorni, zašto se toliko bore protiv sna? Možda ćete se osjećati nemoćno, jer ne znate što učiniti. Međutim, prvi je korak saznati moguće razloge zašto beba ne želi zaspati. Ako ste isključili bolest, glad i mokru pelenu, onda je vrijeme da razmotrite sve druge čimbenike koji bi mogli biti u igri.

Postoji nekoliko mogućih uzroka!

Dijete je preumorno! Kada je odrasla osoba preumorna, otići će u krevet i najvjerovatnije odmah zaspati. Bebe tako ne funkcioniraju. Imaju vrijeme tijekom kojeg su spremne za drijemanje, a ako to propustite, postat će preumorne, što će uzrokovati nervozu i razdražljivost pa će se teže umiriti. Problem je i kada nisu dovoljno iscrpljene.

Ponekad jednostavno dijete nije spremno za spavanje jer nije dovoljno umorno. Možda je preko dana spavalo duže nego inače, ili samo raste i razvija se, zbog čega se potreba za snom mijenja. Prekomjerna stimulacija može biti uzrok, stoga izbjegavajte ekrane, glasnu glazbu, igračke ili uzbudljivu igru, ​​jer to može djecu preopteretiti i razdražiti prije spavanja. Tjeskoba zbog odvajanja je također čest uzrok jer ako dijete želi da ga držite u rukama, nedostajat će mu vaša blizina, a samim time se neće moći umiriti kako bi zaspalo. Beba počinje razvijati cirkadijalni ritam u dobi od oko šest tjedana. Cirkadijalni ritam  je ciklus budnosti i spavanja koji se smjenjuju s obzirom na dan i noć. Na žalost, postoji veliki broj distraktora koji narušavaju ovaj prirodni ritam, a kod beba se taj ritam tek formira i često nije potpuno reguliran.

Što učiniti kada se beba bori protiv sna?

Uspostavite rutinu prije spavanja i budite dosljedni. Prigušite svjetla, pustite opuštajuću glazbu, čitajte knjigu ili pjevajte uspavanku kako biste  umirili i uspavali bebu. Ne propuštaje znakove pospanosti jer ako beba trlja oči, zijeva, siše palac, vuče uši, nervozna je, razdražljiva, onda je umorna. Uspostavite dnevno i noćno ponašanje tako što ćete se igrati i komunicirati s bebom tijekom dana, a noću budite smireniji i prije spavanja smanijte aktivnost na minimum.

Vježbajte odvajanje tako što ćete otići iz sobe, ali se uvijek vratite. Sobu napuštajte na nekoliko sekundi, i beba će se polako naviknuti da niste stalno s njom, ali i da se uvijek vraćate i da ste prisutni. Ako beba prestaje s jutarnjim spavanjem, pomaknite vrijeme ručka i stavite jedno duže popodnevno.