Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za 'novopečene' roditelje: 10 činjenica o tek rođenim bebama koje bi vas mogle 'iznenaditi' kad dođete iz rodilišta!

Dok ste trudni, zamišljate trenutak kada će proći taj porod i kad ćete doći s djetetom kući. No ako ste mama prvi put, možda će vam beba biti iznenađujuća budući da vas nitko još nije upozorio na neke stvari koje vama mogu izgledati ...

 novorođena beba

Kada dođete kući iz rodilišta, ako vam je to prvo dijete, vjerojatno ćete biti u čudu kakve sve zvukove može ispuštati ovo malo biće. Stoga, da baš ne budete totalno iznenađeni ili zabrinuti, evo nekih ‘čudnih’ stvari na koje ćete se morati naviknuti a specifične su za novorođenčad.

1. Novorođena djeca znaju baš čudno disati: mogu dahtati, škripati, pa čak i zvučati kao da se guše. Ne brinite se, sve su to samo vježbe za njihova pluća. Vjerojatno ćete htjeti provjeriti svako malo diše li vaša beba, ali ubrzo ćete se opustiti kad se uvjerite da je to samo način na koji diše.

2. Bebe puno jedu. U bolnici će vam sigurno reći ‘upute za upotrebu’ male bebe, a jedna od njih je i da ih nahranite svaka 3 do 4 sata. Da, u nečijim snovima! Pedijatar će vam na pregledu reći da potreba za hranom ovisi o veličini i težini bebe, pa to može biti i svakih 90 minuta do 2 sata. Realno, ponekad će beba tražiti hranu ne samo zato što je gladna već i kad treba utjehu pa će vam se može činiti da hranjenje traje vječno, a i kada prestane, vaš smotuljak počinje cendrati i tražiti na prsa već nakon pola sata. Dakle, budite spremni na to da ste prava ‘tvornica hrane’!

3. Bebe stvaraju puno buke u snu. Pročitali ste gore o navikama disanja, a sada dodajte i plakanje u snu. Vjerojatno ćete doletjeti do svoje bebe u sekundi da je podignete, ali ako su im oči zatvorene, savjetujemo vam da pričekate još koji trenutak da vidite hoće li se smiriti.

4. Njihova stolica mijenja boje! Zamislite! Od mekonija, koji je crnkastosmeđe boje, konzistencije katrana, do zelenkasto žute boje, pa na kraju završava konzistencijom maslaca od kikirikija u boji senfa (za dojene bebe). Stolica mijenja boju kako mikonij izlazi iz bebina probavnog sustava.

5. Mogu imati omiljenu dojku! Mnoga dojenčad preferira jednu dojku. Za nju se bolje hvataju, duže sisaju, a vaše je mlijeko vjerojatno masnije i ima ga više nego u onoj koju dojenče ‘ne voli’. Pustite bebu da ima svoju omiljenu dojku! Ako dijete non-stop traži istu dojku, onda je najbolje da ga tom hranite, a da drugu izdajate. Studije su pokazale da je bolje dulje hraniti jednom dojkom nego prakticirati dva poluhranjenja na obje dojke zato što ‘prvo’ mlijeko obiluje ugljikohidratima, dok je ‘stražnje’ mlijeko masnije i bogatije bjelančevinama, čime se dijete bolje zasiti! Samo imajte na umu da će ‘omiljena’ dojka postati veća od one druge ako ovu drugu ne izdajate dosljedno kao što dojite dijete.

6. Novorođena djeca nikad ne plaču bez razloga. Ili im je potrebno promijeniti pelenu, nahraniti ih ili se osjećaju neugodno. Možda je razlog neugode zrak u crijevima, možda zatvor, možda beba traži od vas da je uzmete na ruke. Dakle, novorođenčad još ne zna manipulirati pa nikad ne plaču bez razloga!

7. Zapravo, ČESTO ćete buljiti u njih. Ne cijelo vrijeme, ali oni će se smiješiti, a ponekad čak i hihotati u snu, i to će vam jednostavno topiti srce, pogotovo ako su toga dana bili razdražljivi. Također, provest ćete bezbroj sati pokušavajući otkriti kome sliči vaše novorođeno dijete, čije ima oči, nos, usta?

8. Sisanje dojke je bolno. Nabavite jastučiće za obloge, hladne ili tople. Prvih je nekoliko tjedana dojenje pravo mučenje. Bradavice mogu biti bolne, dojke tvrde, a može doći i do mastitisa. Najvažnije je da budete sigurni da beba pravilno zahvaća dojku, u protivnom, nastradat će vam bradavice, a beba se neće najesti.

9. I tako male bebe brzo počinju pokazivati što im se sviđa,a što ne. Lijeva, a ne desna dojka, ovakva bočica ili duda, a ne onakva, metoda kojom im pomažete da podrignu, način na koji ih nosite ili stavljate u kolica. Budite strpljivi, i slijedite potrebe svoje bebe, uštedjet ćete svoje živce, abebu poštedjeti plakanja.

10. Pupkovina izgleda ružno sve dok ne opadne, i to je veliki stres za roditelje. Normalno je da se suši i ne miriši baš najbolje, a jedino što morate paziti je da se područje oko pupkovine ne počne pretjerano vlažiti.

Bonus (samo za dječake): Njihova muškost izgleda kao da je potpuno zapečaćena. Naime, pri rođenju prepucij je zalijepljen uz glavić, a kako beba raste, tako se postupno odvaja. Proces odvajanja može trajati do bebina 6. mjeseca!

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije