Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majka Priroda se pobrinula: Za što su sve sposobne bebe čim se rode?

Doista smo čudesno svoreni, zar ne? Da bi čovjek kao vrsta opstao na Zemlji, evolucijski je razvio različite sposobnosti, a to najbolje možemo vidjeti kod tek rođenog djeteta

 Novorođenče

Svaka sekunda koju provede u majčinom naručju iznimno je važna za bebu, a posebice je važno da mama i beba ostvare kontakt odmah nakon poroda. Takozvani kontakt "koža na kožu" neposredno nakon rođenja, kada se bebu stavlja na majčina prsa i da joj se vremena da samostalno pronađe majčinu bradavicu, usporava proizvodnju adrenalina koji često može ometati proizvodnju oksitocina i prolaktina, hormona vrlo važnih za povezanost bebe s majkom i uspješno dojenje.

Ovaj je fenomen prvi put opisan 1987. godine u Švedskoj na Institutu Karolinska. Iako nam se bebe nakon rođenja čine tako krhkima da mislimo da ništa same ne mogu učiniti, sposobne su za nevjerojatne stvari! Nakon faze opuštanja i razbuđivanja, koja je iznimno važna jer beba tada istražuje svoje novo okruženje, svako novorođenče, kad ga neposredno nakon rođenja polegnete na majčina prsa, počinje spontano sisati. Nakon što ga se stavi na prsa, ono se refleksno počinje odgurivati od majčinog trbuha i puzati prema dojkama.

Nakon otprilike sat vremena, većina će beba pronaći će bradavicu i početi sisati. Nakon dugog hranjenja, sretno će zaspati na majčinim prsima. Kako je to moguće? U procesu prvog dojenja važnu ulogu igraju mnoga djetetova osjetila.

Osjetilo njuha! Istraživanja su pokazala da novorođene bebe reagiraju na miris majke i miris plodne vode. I žlijezde u dojkama izlučuju mirise koji ih privlače (uz izlučivanje kolostruma i mlijeka). Ovi atraktivni mirisi područje dojki čine posebno zanimljivima za novorođenče.

Vid! Više istraživanja dokazalo je da bebe vole gledati lica nakon rođenja, a vole i slike s kontrastom. To je jedan od razloga zbog kojeg će dijete polegnuto na majčina prsa provesti značajnu količinu vremena gledajući u majčino lice. Također, vjeruje se da područje aureole i bradavica tijekom trudnoće potamne upravo kako bi taj tamniji dio na svjetlijoj pozadini privukao bebinu pažnju.

Okus! Nakon rođenja vaše je novorođenče spremno za prvo hranjenje. Plodna voda izlaže vašu bebu različitim okusima i prije rođenja. Ti bebi poznati okusi prisutni su i u majčinom mlijeku.

Sluh! Majčin je glas jedan od najugodnijih zvukova za novorođenu bebu. (To je bio zvuk koji je beba čula još u maternici.) Ako majka nastavi razgovarati sa svojom bebom tijekom procesa prvog dojenja, bebu će privući i umiriti poznati glas. Uz to, novorođenčetu je poznat i zvuk otkucaja majčina srca.

Dodir! Dodir "kožom na kožu" koristan je iz više razloga. Pomaže regulirati bebinu tjelesnu temperaturu i razinu šećera u krvi. Novorođenčad često zna imati problema s održavanjem tjelesne temperature jer nemaju izolacijski sloj masnoće pod kožom koji olakšava regulaciju temperature tijela. Ako beba nije dobro ugrijana, ona mora koristiti više energije i kisika kako bi održala temperaturu stabilnom, a neometani prvi sat života u majčinu toplom zagrljaju smanjuje rizik od pojave hipoglikemije. Koje su pogodnosti prvog dojenja?

 dojenje

Dodir! Dodir "kožom na kožu" koristan je iz više razloga. Pomaže regulirati bebinu tjelesnu temperaturu i razinu šećera u krvi. Novorođenčad često zna imati problema s održavanjem tjelesne temperature jer nemaju izolacijski sloj masnoće pod kožom koji olakšava regulaciju temperature tijela. Ako beba nije dobro ugrijana, ona mora koristiti više energije i kisika kako bi održala temperaturu stabilnom, a neometani prvi sat života u majčinu toplom zagrljaju smanjuje rizik od pojave hipoglikemije.  dojenje Koje su pogodnosti prvog dojenja?

Jedno istraživanje iz 2015. zabilježilo je da toplija temperatura oko aureole djeluje kao signal koji bebu vodi u proces prvog dojenja koje donosi mnoge benifite i bebama i mamama.

Pogodnosti za bebu!

Toplina: Istraživanja su pokazala da su bebe, koje su odmah nakon poroda provele neko duže vrijeme na majčinim prsima, imale bolju tjelesnu temperaturu od beba koje su odmah završile u krevetiću.

Udobnost: Studije su također pokazale da su bebe, koje su ostvarile s majkom kontakt "koža na kožu" manje plakale od onih koje su bile u krevetiću.

Zbližavanje: Dodir "koža na kožu" neposredno nakon poroda omogućavaju mami i bebi da se bolje upoznaju. Djeca koja prođu proces prvog dojenja kasnije će imati manje problema s dojenjem.

Pogodnosti za majke!

Bolje oslobađanje posteljice i smanjeni rizik od postporođajnog krvarenja: Dojenje i kontakt koža na kožu mogu rezultirati velikim oslobađanjem oksitocina, promičući dobre kontrakcije maternice koje rezultiraju oslobađanjem posteljice i zatvaranjem krvnih žila. Također, pritisak djetetovih stopala, kada se beba odguruje o majčin trbuh da bi dohvatila dojku, može pomoći maternici da se stegne i izbaci placentu.

Manje boli u bradavicama: Budući da bebe tijekom procesa prvog dojenja pokušavaju što bolje uhvatiti bradavicu, majke će kasnije imati manje problema s bradavicama.

Povezanost: Prvih nekoliko sekundi dok gledate u oči svoje bebe poseban je trenutak, važan za jačanje veze između vas i vaše bebe. Osim toga, naglo oslobađanje hormona oksitocina doprinosi jačanju osjećaja ljubavi prema vašem djetetu.

Što ako to nije moguće?

Postoje situacije u kojima nakon rođenja bebe nije moguće prvo dojenje. Primjerice, ponekad bebi ili majci nakon poroda treba pružiti hitnu medicinsku pomoć. I neke druge situacije taj proces mogu učiniti nepraktičnim, što ne znači da su sve pogodnosti koje on nosi izgubljene.

Mnoge blagodati inicijalnog dojenja proizlaze iz toga što je dijete dulje vrijeme povezano s majkom. Bebu možete češće stavljati na prsa u prvim tjednima njezina života, čak i ako vam nije cilj sam proces dojenja. Vrijeme koje tako provedete sa svojom bebom učvršćuje vašu vezu, a bebi pruža osjećaj sigurnosti.

Tekst: Ivana Kalogjera

Foto: Profimedia

Najnovije